image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Lekka zupa krem z groszku z orzeźwiającą miętą to idealna zupa na lato. Przepis na krem z groszku jest banalny, w sezonie robimy ze świeżego groszku, a poza z mrożonego. Na pewno będzie świetnie smakował w towarzystwie grzanek z łososiem wędzonym. 
 Krem z zielonego groszku z miętą
krem z groszku, zupa z groszku,

500 g świeżego groszku cukrowego
400 ml bulionu warzywnego lub wody
cebula
łyżka oleju
garść mięty
2-3 ziemniaki
sól, pieprz
śmietanka
Groszek wyjąć ze strąków.
Do garnka wlać wodę lub bulion i wrzucić garść strąków i świeżej mięty (bez groszków w środku). 
W między czasie na patelni z olejem zeszklić cebulę.
Gdy bulion się zagotuje wyjąć strąki i miętę, a dodać groszek, cebulę przesmażoną oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Gotować około 20 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera na krem, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać ze śmietanką i miętą.
krem z groszku, zupa z groszku

3 Replies to “Zupa krem z groszku”

  1. Asia says: 1 lipca 2014 at 15:05

    Spróbuję;-) I dam znać;-)

  2. Anonimowy says: 18 lipca 2014 at 21:19

    Pięknie podany :). Mniam!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.