Prosta zupa ogórkowa na wywarze z kurczaka. 
Zupa ogórkowa na udkach

2 litry wody
2 ćwiartki z kurczaka lub 6 skrzydełek
włoszczyzna
2 liście laurowe
kulka ziela angielskiego
5 średnich ziemniaków
8 ogórków kiszonych
3 łyżki masła
pół szklanki wody po ogórkach
sól, pieprz
mleko lub śmietana do smaku
Oczyszczone mięso zalać wodą, zagotować dodając liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować 1-1,5 godziny, a w między czasie zetrzeć na tarce warzywa:marchew, seler i pietruszkę, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
Dodać warzywa do wywaru (mięso można wyjąć, oddzielić mięso od kości i dodać do zupy) i gotować do miękkości warzyw około 20 minut. 
Ogórki zetrzeć na tarce, a następnie przesmażyć na maśle przez kilka minut.
Dodać ogórki i kwaśną wodę ze słoika do zupy, zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić mlekiem lub śmietaną.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.