Już jakiś czas temu widziałam gdzieś przepis na podobną zupę i mnie trochę zaciekawił. Myślałam, że jednak zupa będzie bardziej ogórkowa w smaku, ale to w zasadzie taki rosołek z ogórkami. Jednakże warto spróbować i zaskoczyć domowników.
Zupa ze świeżych ogórków
3-4 litry wody
2 podudzia z kurczaka
włoszczyzna
2-3 marchewki
cebula czerwona
10 ogórków gruntowych
20 g masła
świeży koperek
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
łyżeczka ziarenek pieprzu naturalnego
Do rondla nalać wodę, włożyć mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zagotować.
Gotować 20 minut, a w między czasie obraną włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewkę posiekać w plasterki, podobnie postąpić z ogórkami.
Ogórki podsmażyć na maśle, cebulę opalić na rumiano.
Do rondla dodać wszystkie warzywa.
Gotować zupę do ich miękkości, następnie dodać posiekany koperek.
Nigdy nie jadłam zupy ze świeżymi ogórkami, zaintrygowałaś mnie 🙂
Bardzo ciekawy pomysł, nigdy takiej zupy nie jadłam. Także będzie trzeba koniecznie spróbować 🙂 Pozdrawiam.