Wszystkie przepisy na Wielkanoc tutaj.

Żurek na białej kiełbasie

10 sztuk białej kiełbasy
2 litry wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
pół łyżeczki ziarenek pieprzu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki majeranku
500 ml zakwasu z tego przepisu lub gotowy z butelki
dodatkowo: śmietana 12 %, ugotowane jajka
Do garnka nalać wodę, włożyć kiełbasę oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i ząbki czosnku.
 Doprawić solą (około 2 płaskie łyżeczki) i pieprzem.
Kiedy zawrze gotować 20 minut na małej mocy palnika, a potem wyjąć kiełbasę, listki i ziele.
Dolać żurek, zagotować i gotować jeszcze jakieś 10 minut.
Wsypać majeranek i gotować jeszcze 5 minut.
Nam najlepiej smakował po wystudzeniu, a potem jeszcze następnym zagotowaniu.
Podawać z kleksem śmietany i ugotowanym na twardo jajkiem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.