Chlebki pita to jeden z najstarszych rodzajów przygotowanego chleba. Na Zakynthosie zaraz obok domowego pieczywa stanowi podstawę kuchni. Jak już raz nauczycie się je robić to zakochacie się. Chlebki pita robimy na rozgrzanej patelni, więc nie potrzebny jest piekarnik. Można wypchać je czym chcecie – ja jutro podam Wam przepis na klasyczny grecki gyros. Słowa „pita” wywodzi się z greckiego i oznacza po prostu płaski placek. Przygotowuje się je na bazie ciasta drożdżowego (jeżeli boicie się drożdży tak ja kiedyś to zróbcie podpłomyki), które po przygotowaniu jest dosyć elastyczne aby móc coś w środek zapakować i zawinąć wnętrze. Przepis na chlebki pita to moje odkrycie!
Greckie chlebki pita
- 100 ml wody
- 3 g drożdży suszonych
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 200 g mąki pszennej
- łyżka oliwy
- szczypta soli
Świetnie – czekałem na taki przepis – dziękuję!
Daj znać jak wypróbujesz 🙂
uwielbiam pity,ale zawsze kupowałam gotowe,muszę koniecznie wypróbować Twój przepis,pozdrawiam:)
Basia
koniecznie wypróbuj 🙂