image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Wczoraj zaserwowałam Wam przepis na chlebki pita to dzisiaj musicie zrobić oryginalny grecki gyros, który wyróżnia się intensywnym smakiem dobrze doprawionego, soczystego mięsa i domowymi frytkami w środku. Coś pysznego!

Oryginalny grecki gyros

  • 500 g mięsa z kurczaka (z udek lub z piersi)
  • przyprawa do souvlaków lub kumin, papryka ostra, papryka słodka, oregano, kolendra, tymianek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Jeżeli mamy już gotowe chlebki i sos to zaczynamy od przygotowania mięsa – pokroić mięsa na kawałki około 2 cm. Doprawić mięso wszystkimi przyprawami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z jogurtem greckim. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zostawić mięso w marynacie na min. 60 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp.180 st.C. przez 20 minut. W między czasie usmażyć frytki, pokroić pomidora na cząstki lub plasterki, a cebulę posiekać w pióra. Po 20 minutach pieczenia mięsa zwiększamy temp. do 220 st. i podpiekamy mięso jeszcze bardziej przez 10 minut.
Rozpoczynamy składanie – wyłożyć na papier do pieczenia jeden chlebek, na którym rozkładamy mięso, a potem pomidory, cebula, sos tzatzyki i na koniec wykładamy frytki. Zwijać chlebek trzymając w dłoni i gyros grecki gotowy.

5 Replies to “Oryginalny grecki gyros”

  1. Ruda says: 25 lutego 2018 at 14:38

    Ale pysznie wygląda 🙂

    1. Dusia says: 25 lutego 2018 at 19:19

      a jak smakuje trzeba spróbować 😉

  2. angelika eM says: 25 lutego 2018 at 17:01

    zrobilam sie mega glodana 😀 <3

  3. nowaled1@o2.pl says: 1 kwietnia 2019 at 14:05

    Chętnie spróbuje

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.