W Mikołajki mam dla Was specjalny przepis na cynamonowy wieniec na święta. Od lat hitem na blogu przed świętami jest makowa choinka czy gwiazda z nutellą, a teraz mam nadzieję, że dołączy do nich ten przepiękny i przepyszny cynamonowy wieniec. Polecam też cynamonowe bułeczki zakręcone. Wszystkie przepisy na Boże Narodzenie zebrane są tu.
Cynamonowy wieniec
3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
3 jajka (jajko i 2 żółtka)
szczypta soli
1/4 kostki masła (50 g)
opakowanie suszonych drożdży
nadzienie:
ok. pół kostki masła lub trochę mniej
ok. 3 łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru trzcinowego
do posmarowania białko
po upieczeniu: lukier
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier, łyżkę mąki i szczyptę soli.
Wymieszać, odstawić na 10 minut aż drożdże ruszą.
Drożdże wlać do przesianej mąki, dodać 1 jajko i 2 żółtka oraz masło i wyrobić sprężyste ciasto.
Przykryć miskę z ciastem ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość – moje potrzebowało 1 godz.15 minut).
Zagnieść ponownie, wywałkować na duży prostokąt
Placek posmarować masłem przygotowanym do nadzienia oraz posypać cukrem trzcinowym i cynamonem (tyle ile lubicie).
Zawinąć placek w rulon, który następnie naciąć poprzednie, ale nie do końca (patrz zdjęcia).
Dwa brzegi rulonu połączyć ze sobą tworząc wieniec, a brzegi powywijać.
Ułożyć wieniec na blasze z papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem, w środek wieńca włożyć naczynie żaroodporne aby środek nam się nie zrósł.
Wieniec piec przez 20 minut w temp. 180 st.C.
Po wystudzeniu na kratce polukrować.
Smacznego :).