Wczoraj zaserwowałam Wam przepis na chlebki pita to dzisiaj musicie zrobić oryginalny grecki gyros, który wyróżnia się intensywnym smakiem dobrze doprawionego, soczystego mięsa i domowymi frytkami w środku. Coś pysznego!
Oryginalny grecki gyros
- chlebki pita – przepis
- sos tzatzyki – przepis
- domowe frytki
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- 500 g mięsa z kurczaka (z udek lub z piersi)
- przyprawa do souvlaków lub kumin, papryka ostra, papryka słodka, oregano, kolendra, tymianek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Jeżeli mamy już gotowe chlebki i sos to zaczynamy od przygotowania mięsa – pokroić mięsa na kawałki około 2 cm. Doprawić mięso wszystkimi przyprawami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z jogurtem greckim. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zostawić mięso w marynacie na min. 60 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp.180 st.C. przez 20 minut. W między czasie usmażyć frytki, pokroić pomidora na cząstki lub plasterki, a cebulę posiekać w pióra. Po 20 minutach pieczenia mięsa zwiększamy temp. do 220 st. i podpiekamy mięso jeszcze bardziej przez 10 minut.
Rozpoczynamy składanie – wyłożyć na papier do pieczenia jeden chlebek, na którym rozkładamy mięso, a potem pomidory, cebula, sos tzatzyki i na koniec wykładamy frytki. Zwijać chlebek trzymając w dłoni i gyros grecki gotowy.
Ale pysznie wygląda 🙂
a jak smakuje trzeba spróbować 😉
zrobilam sie mega glodana 😀 <3
to co robisz?:)
Chętnie spróbuje
Dziękuję za świetny przepis, będzie dziś w kuchni gotowanie 🙂 pozdrawiam!
mam nadzieję, że wszystko smakowało 🙂