Uwielbiam piec ciasta, dlatego wciąż testuje nowe przepisy. W zeszłym roku spontanicznie przypomniał mi się przepis na babkę kisielową. To bardzo prosty przepis na babkę. Szkoda, że nie wyszła cała różowa – następnym razem dodałabym trochę barwnika różowego. Polecam Wam moje ulubione babki:
Prosta babka kisielowa
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka kisieli bez cukru (3 x truskawka, 2 x wiśnia)
- szklanka cukru
- szklanka oleju
- lukier – przepis
- posypka cukrowa do ozdoby
Jak zrobić babkę kisielową? Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stróżką wlewać olej ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielami. Przesiane dodać do masy i wymieszać szpatułką delikatnie. Ciasto przelać do keksówki i piec przez 45 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić babkę na kratce, a potem przygotować lukier królewski, którym polać babkę. Można wierzch ozdobić posypką cukrową.
Pyszności! Jeszcze muszę wypróbować majonezową, bo nie mogę sobie wyobrazić smaku 😀
spokojnie majonezu w ogóle nie czuć 🙂
O! tej jeszcze nie robiłam!
ja też ciągle szukam babek, których jeszcze nie robiłam 🙂