Solidna, nieprzywierająca i z odpinaną rączką patelnia to marzenie każdej osoby, która kocha gotowanie. Przyznam się Wam, że mam to szczęście, że w mojej kuchni znajdziecie same dobre patelnie, ale patelni do smażenia bez tłuszczu WOLL jeszcze nie miałam! Z przyjemnością podjęłam się przetestowania głębokiej patelni marki WOLL z linii Diamond ze sklepu internetowego patelnie tytanowe. Przygotowałam w niej żeberka po azjatycku, chodźcie przeczytać przepis :).

Żeberka po azjatycku

jak zrobić żeberka

przepis na żeberka po azjatycku:

  • 1,5 kg żeberek
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, ostra i słodka papryka
  • olej
  • sos sojowy
  • duża cebula
  • zielony groszek cukrowy
  • około 350 ml wody
  • trawa cytrynowa
  • miód do posmarowania
  • czarny sezam
  • szczypiorek

Jak zrobić żeberka?

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem i wysmarować przyprawami. Na koniec polać sosem sojowym i zostawić do marynowania na min.1 godzinę.
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie zdjąć z patelni cebulę, a włożyć żeberka z całą marynatą. Przesmażyć mięso z każdej strony na rumiano, a potem dodać cebulę, trawę cytrynową, a całość zalać wodą. Dusić pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec wrzucić świeży groszek i gotować 3 minuty. Następnie zdjąć pokrywkę, mięso z wierzchu posmarować miodem, posypać jeszcze odrobiną ostrej papryki i włożyć patelnię do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. i piec jeszcze przez 30 minut. Żeberka po azjatycku są gotowe, proponuję podać je z czarnym ryżem.

Zapraszam na film”Blogerka kulinarna od kuchni”.

Patelnia Głęboka WOLL Diamond

Zalety:

  • wbudowane kryształy diamentu czynią powierzchnię patelni nieprzywierającą i odporną na wszelkie zarysowania, dzięki temu patelnia też łatwo się myje
  • produkcja na zasadzi odlewu jednolitego (jak dzwony kościele) powoduje, że patelnia nagrzewa się równomiernie, dzięki takiemu przewodnictwu ciepła oszczędzamy energię
  • możliwość używania patelni razem z rączką w piekarniku do 250 st.C.
  • odpinana rączka (wygoda w przechowywaniu)
  • grube i równe dno o grubości prawie 1 cm odporne na odkształcenia (25 lat gwarancji na dno)
  • bezpieczeństwo w używaniu, patelnie tytanowe nie zawierają szkodliwych związków PFOA (używanych w produkcji teflonu), zdrowe przygotowywanie posiłków, bo używamy mniej tłuszczu, a możemy też zapiekać w naczyniu
  • w cenie patelni otrzymujemy też pokrywkę z hartowanego szkła, którą również można używać do temp. 250 st C. – pokrywka posiada tunel odprowadzający parę wodną, dzięki czemu pokrywka nie podskakuje nam podczas gotowania
  • możliwość używania na kuchenkach gazowych, elektrycznych i indukcyjnych
  • możliwość mycia w zmywarce
  • wielozadaniowość – wybrałam do testów głęboką patelnię, dzięki temu mogę w niej przygotować dania nie tylko smażone typowo z patelni, ale także jednogarnkowe, a nawet ciasta!

Wady:

  • wysoka cena (koszt głębokiej patelni o średnicy to 549 zł), wydatek na raz jest bardzo duży, ale to nie jest patelnia tylko na 2 lata (a co tyle średnio wymieniamy patelnie) ponad to nie kupicie patelni tytanowej za 100 zł (co najwyżej z powłoką tytanową);  patelnie WOLL są ze stopu silumin używanego m.in. w przemyśle okrętowym i lotniczym.
  • uchwyt pokrywki nagrzewa się, trzeba używać rękawic kuchennych (pewnie dlatego, że pokrywkę można używać w piekarniku)
  • waga – patelnia jest naprawdę ciężka, moja jedna ręka nie daje rady :).

Dla mnie jakość, solidność i trwałość to podstawa przy patelniach i garnkach, dlatego tak jak Wam pisałam na początku wpisu, wolę zapłacić więcej, ale czerpać satysfakcję z wygodnego i zdrowszego gotowania. Wolę wydać więcej na sprzęt kuchenny niż ciuchy czy kosmetyki :).

patelnia woll
patelnia Woll linia diamond
patelnie tytanowe wall diamond

4 Replies to “Żeberka po azjatycku – patelnia głęboka woll diamond test z video”

  1. Anna says: 19 lipca 2018 at 15:58

    Super wpis, i super filmi 😀

  2. Weronika says: 20 lipca 2018 at 08:39

    Pyszności, też bym chciała zrobić takie żeberka.

  3. Kinga says: 24 lipca 2018 at 09:56

    No to już wiem, co jutro na obiad. Pyszności 🙂

  4. Łukasz says: 7 listopada 2018 at 11:38

    Cena patelni może być dla kogoś dość dużym problemem, ale mimo to, jedzenie wygląda wyśmienicie. Aż chce się samemu przygotować podobne danie.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.