Rogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku wypiekane w Poznaniu. Jak ostatnio wyszło na jaw okazuje się, że prawdziwe certyfikowane rogale marcińskie produkowane są z użyciem margaryny. Nie można otrzymać certyfikatu jeśli w produkcji dodaje się masła, a wiadomo, że na masełku wszystko lepiej smakuje. W Trójmieście nie mamy certyfikatów, a cukiernie i tak produkują te pyszne rogale z białym makiem. Postanowiłam sprawdzić, gdzie najlepsze rogale „marcińskie” w Trójmieście (teraz rozumiecie cudzysłów) i najpierw zwróciłam się z pomocą na moją grupę „Gdzie jeść dobrze w Trójmieście” (dołącz) i wspólnie zrobiliśmy tak naprawdę burzę mózgów, a niektórzy nawet już przede mną poszli sprawdzać, dzięki czemu zadanie miałam ułatwione :).
Uwielbiam rogale od Dekera. Majstersztyk!
aż mi głupio ale jeszcze nie jadłam tych rogali, muszę to nadrobić
Musze spróbować tych rogalików!
Koniecznie, Poznanianka poleca
Apetyczne te ciacha
fajne ciastka
Jak będzie okazja, to na pewno przetestuje
A nie należało odwiedzić rzetelnych piekarzy i spróbować ich rogali. O cukierniach nie wspomnę. Wygląda na to, że mało u nas sklepów ze słodkim.
chętnie się dowiem, gdzie warto jeszcze spróbować rogali