Małe i słodkie.
Z kremem.
I sercem.
Babeczki z sercem
babeczki:
180 g mąki
120 g masła miękkiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
2 jajka
6 łyżek mleka
+ łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
krem:
około 100ml smietanki kremówki
około 50g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
1) Wszystkie składniki na babeczki (oprócz barwnika) miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Oddzielamy 1/3 ciasta i wkładamy do oddzielnej miski, do tej części dodajemy barwnik i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej czerwone ciasto.
Czerwone ciasto pieczemy w 180st.C przez 5-10 minut (sprawdzać patyczkiem czy już jest gotowe).
Wyjmujemy i chłodzimy – przełożyć do lodówki i na chwilę do zamrażalnika.
Jeśli ciasto jest chłodne to wykrajać serduszka foremką do ciasteczek w tym kształcie.
2) Do foremki na muffinki wkładamy po łyżce jasnego ciasta.
Następnie do każdej papilotki wkładamy pionowo serduszko, dociskając w cieście.
Na tym etapie ważne jest zapamiętanie w jakim kierunku wkładamy serduszka ( radzę do wszystkich foremek nakładać w tą samą stronę, przy wyjmowaniu pamiętać też o kierunku ).
Dopełniamy foremki resztą ciasta do 3/4 wysokości foremki.
Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st.C.
3) Jak babeczki wystygną możemy przygotować krem.
Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania na wolniejszych obrotach dodać mascarpone.
Jeżeli krem będzie nie wystarczająco gęsty dodać więcej sera mascarpone.
Przełożyć do szprycy i dekorować babeczki.
4) Pamiętając w jakim kierunku ustawiliśmy serduszka, możemy teraz przekroić je na pół.
Po przekrojeniu powinno ukazać się serduszko.
Jakie śliczne:)
Ale boskie 😉
cudne! nie mogę się na nie napatrzeć:D
Rewelacja muszę koniecznie wypróbować !!
Bardzo efektowny pomysł 🙂
Babeczki są zdecydowanie urocze!
Cudowne!!! Świetny pomysł z tymi serduszkami 🙂
A jakie urocze!
Dusia, są piękne
A ja się zawsze zastanawiałam jak się to robi 🙂 Super!!
Cudowne!
Dusieńko, ależ one są urocze! 🙂
Piękne!!:)
cudne maleństwa 🙂
Wyglądają przesłodko z tym serduchem 🙂
Pozdrawiam 🙂
Urocze:)
Świetny pomysł. Wyglądają pięknie. Sama słodycz 🙂
Wyglądają bajecznie i z pewnością tak też smakują 🙂
najlepsze!!!
oj tak, te babeczki również na mnie (i moim chłopaku, którego nimi obdarowałam) wywarły duże wrażenie 🙂
genialne <3
Cudne 🙂
Świetny pomysł, na walentynki jak znalazł będzie 😉
A czy ten krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, to ten taki "typowy" krem, który możemy napotkać w cupcake'ach w przeróżnych kawiarniach? Typu nasze trójmiejskie Fajne Baby czy Magnolia Cupcackes?
Ciężko mi powiedzieć, bo jadłam tylko w Magnolii, a każdy strzeże swojej receptury. Wydaje mi się, że w ich kremie jest jeszcze masło, ja nie dodaję.
Idealne!
Wyglądają przepysznie, kiedyś spróbuję zrobić 😉
Pozdrawiam ;D
O, ten pomysł mi się bardzo podoba – czuję się zainspirowana 🙂