image_pdfPDFimage_printWydrukuj
ul. Podjazd 5
Sopot

Bistro Małpa to nieduży lokal gastronomiczny serwujący modne ostatnio burgery. Znajduje się w pobliżu Monciaka i niedaleko stacji SKM Sopot. Wnętrze lokalu jest urządzone z pomysłem, chociaż panuje w nim pewnego rodzaju chaos. Dominuje klimat lat 60 – krzesła z komiksami, czerwona kanapa i fotele, ściana w cegiełki, worki po kawie, jako zasłony, lampa z mnóstwem żarówek i wiele innych dodatków. Oko przykuwa lada ze świeżymi warzywami.

Menu wypisane jest na ścianie i składa się z 10 różnych burgerów. W skład każdego wchodzi 200 g wołowiny, bekon i ser. Wołowina jest świeża i mielona na miejsc. Dodatki zależą już od naszego wyboru. W menu pomyślano także o wersji fit, gdzie składniki podane są bez bułki, na sałatce oraz wersji wegetariańskiej. Dla dzieci przygotowano mniejsze burgery w skład, których wchodzi połowa mięsa, sałata i pomidor. W menu nie zabrakło także domowych frytek ze świeżych ziemniaków. Ceny burgerów wahają się od 17 zł (za klasycznego burgera) po 29 zł (za specjalność tego miejsca „małpa burger” z krewetkami).
Bułki, co prawda nie są wypiekane na miejscu, ale pochodzą z ekologicznej piekarni. Każdy z nas ma możliwość wyboru bułki spośród klasycznej pszennej, zdrowszej grahamki, czy klasyki do burgerów – lekko słodkiej brioszki.
Bardzo fajnym pomysłem jest oglądanie na ekranie telewizora, jak nasza wołowina i bekon smażą się na grillu :).
Zamówiłam dla siebie amerykańskiego burgera we włoskim stylu, czyli „Toscano” z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą na bułce brioszce za 19 zł. Podczas zamówienia zapytano nas o stopień wysmażenia mięsa, co jest bardzo ważne – faktycznie w naszym przypadku było wysmażone. Burgery podawane są w formach do pieczenia, przekrojone na pół, co znacznie ułatwia ich jedzenie i można przyjrzeć się wnętrzu w przekroju. Można też zamówić jednego burgera na pół z drugą osobą :). Posypane są super cienkimi frytkami. Wołowina była miękka, soczysta i naprawdę dobra – 200 g to całkiem spora porcja. Dodatki były świetnie dobrane i całość dobrze smakowała. Sos jest chyba majonezowo-ketchupowy, mógłby być odrobinę bardziej wyrazisty. Bułka była lekko chrupiąca z wierzchu, a w środku świeża i miękka.
Dla Pawła zamówiłam nietypowego burgera „Wild beef” z mięsem z jelenia, serem wędzonym, korniszonem, cebulą i pomidorem (25 zł) na pszennej bułce. Nie spotkałam się jeszcze z podawaniem dziczyzny w burgerach, dlatego koniecznie chciałam Wam pokazać tę wersję. Mięso faktycznie miało inny smak, coś dla prawdziwych fanów dziczyzny i smakoszy mięsa. Zdecydowanie bardziej smakowała nam natomiast słodka bułka brioszka niż klasyczna pszenna. W każdym burgerze bekon był dobrze wysmażony.
Bistro Małpa serwuje dobrej jakości, duże burgery, smaczne i w wielu fantazyjnych wariacjach. Obsługa była bardzo sympatyczna i pomocna. Lokal jest miłą odskocznią od nieciekawych barów serwujących hamburgery niegdyś w okolicy dworca. Brakuje mi tylko w menu jakiś sałatek.

6 Replies to “Bistro Małpa Sopot”

  1. Marcin says: 13 stycznia 2014 at 09:33

    Burgery wyglądają bardzo domowo 😉

  2. jelka says: 13 stycznia 2014 at 19:22

    Faktycznie, wnętrze bardzo chaotyczne. Ale może na tym polega jego urok?

    1. Dusia says: 13 stycznia 2014 at 20:08

      Coś w tym jest, faktycznie

  3. Anonimowy says: 27 lutego 2014 at 10:16

    Byłam w Małpie już dwa razy i nie mogę się doczekać kiedy następnym razem się tam wybiorę! Uwielbiam 'małpowe burgery'.

  4. el_darro says: 4 marca 2014 at 10:19

    Burgery mają spoko,ale i tak wolę te w Slow Starterze w byłym Keybell.

  5. Anonimowy says: 4 października 2016 at 12:24

    Burgery mają REWELACYJNE – PYSZNE. Polecam byłem 02.10.2016 (gość z centrum)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.