image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dalej jestem zakochana w zupach krem, ciągle kombinuję i mam nowe pomysły. W Gdańsku popadało trochę śniegu i jest chłodniej, dlatego polecam krem z czosnku i krem z marchwi i pomarańczy. Dla lubiących zielone cukinie sprawdzi się doskonały krem z cukinii, a dla żądnych niebanalnych smaków krem z kukurydzy po tajsku. Dzisiaj prostsza wersja tej zupy, czyli krem z kukurydzy najprostszy.

Krem z kukurydzy
krem z kukurydzy, zupa krem z kukurydzy, zupa krem, zupa kukurydziana, krem kukurydziany

1,5 szklanki wody lub bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
puszka kukurydzy konserwowej
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka tymianku
200 ml śmietanki 30%
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć z cebulą.
Całość zalać wodą (wtedy dodać sól) lub bulionem, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
Doprawić ostrą papryką, pieprzem, kuminem i tymiankiem.
Całość gotować od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. 
Zmiksować przy użyciu blendera, jeśli trzeba doprawić do smaku.
Wlać śmietankę i gotować jeszcze 5 minut.

12 Replies to “Krem z kukurydzy”

  1. Majka says: 14 stycznia 2014 at 10:45

    Zamiast śmietany świetnie sprawdzi się serek topiony naturalny lub śmietankowy 🙂

  2. MadeleineHandMade says: 14 stycznia 2014 at 12:57

    ile wyjdzie tej zupy krem? Na dwie porcje wystarczy?

  3. Dusia says: 14 stycznia 2014 at 14:23

    Tak to porcja dla dwóch osób

  4. pizza nocą says: 14 stycznia 2014 at 20:58

    nie przepadam osobiście za kukurydzą ale spróbuje bo fajnie wygląda 🙂

  5. Trzcinowisko says: 14 stycznia 2014 at 21:47

    mniam, świetna propozycja, taka słoneczna:)

  6. Anna Piotrowska says: 15 stycznia 2014 at 09:18

    jadłam, ale chętnie spróbuję Twojego 🙂

  7. Bet says: 15 stycznia 2014 at 22:37

    hmmm… ciekawy pomysł 🙂

  8. MadeleineHandMade says: 16 stycznia 2014 at 07:27

    Zrobiłam – pyszne wyszło, tylko dosyć ostre (następnym razem mniej papryki) i dodałam 100 g serka topionego przez co krem był jeszcze bardziej kremowy 🙂

    1. Dusia says: 16 stycznia 2014 at 09:01

      Fajny pomysł z tym serkiem 🙂 oj to zmienię porcję papryki jak mówisz że za ostre 🙂 cieszę się że zrobiłaś 🙂

  9. Koperek :) says: 16 stycznia 2014 at 08:21

    Dusiu,dlaczego usunełas mój komentarz? ;>

    1. Dusia says: 16 stycznia 2014 at 09:00

      Komentarze z linkami trafiają do spamu.

  10. Dieta na widelcu says: 30 stycznia 2014 at 15:49

    Z kukurydzy? Ciekawy pomysł!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.