Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić różowy rondel Eela z pokrywką firmy Neoflam.
Rondel wykonany jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno jest grube na 5 mm, a ścianki są solidnie wykonane, dzięki czemu nic się nie odkształci i nie wybrzuszy podczas użytkowania. Garnek bardzo szybko się nagrzewa, dzięki czemu możemy zaoszczędzić prąd lub gaz używając mały palnik.
Od wewnątrz i na zewnątrz rondel pokryty jest powłoką ceramiczną. Dzięki takiej powłoce nic nam nie przywiera do garnka, a sama powłoka jest odporna na zadrapania. Rondel można myć w zmywarce.
Garnek jest w kolorze jasnego różu, co dla mnie jest jego wielką zaletą, bo mało na rynku mamy takich słodkich garnuszków. Uchwyt jest długi, wygodny i nie nagrzewa się mocno. W zestawie jest szklana pokrywka  z uchwytem i wentylem, z którego w trakcie gotowania bucha para, całkiem zjawiskowo 🙂 A przy tym mamy mniej zabrudzeń, nic nam nie kapie z pokrywki, a zachowujemy wartości odżywcze w przygotowywanych potrawach.
Byłby to rondel idealny, gdyby można było odpiąć rączkę i wsadzić go do piekarnika, ale niestety. W tym wypadku dostaje ocenę bardzo dobrą 🙂
Zupa krem czosnkowa
zupa czosnkowa, krem czosnkowy, krem z cozsnku, zupa krem czosnkowa, przepis na zupę z czosnku
 10-15 ząbków czosnku
cebula
4 ziemniaki
1,5 litra wywaru warzywnego (przepis)
łyżka oleju
sól, pieprz
pół szklanki śmietanki
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju w garnku.
Dodać posiekany drobno czosnek i chwilę razem smażyć.
Przełożyć do bulionu cebulę z czosnkiem i dodać pokrojone na kawałki ziemniaki.
Zagotować i gotować jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zmiksować blenderem na krem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wmieszać śmietankę.
Podawać z natką pietruszki i grzankami.
zupa czosnkowa, krem czosnkowy, krem z cozsnku, zupa krem czosnkowa, przepis na zupę z czosnku

zupa czosnkowa, krem czosnkowy, krem z cozsnku, zupa krem czosnkowa, przepis na zupę z czosnku

32 Replies to “Zupa krem czosnkowa”

  1. kuchcikOla says: 4 lutego 2013 at 07:29

    czosnek polubiłam od niedawna, myślę, że dzięki tej zupie-krem polubiłabym jeszcze bardziej 🙂
    bardzo podobają mi się dzisiejsze zdjęcia 🙂

  2. Antenka says: 4 lutego 2013 at 08:26

    super rondelek, a zupa aromatycznaaaa mmmm

  3. alucha says: 4 lutego 2013 at 08:54

    Uwielbiam czosnkową. Zwłaszcza z grzankami 🙂

  4. Helen says: 4 lutego 2013 at 08:57

    Ładny ten rondelek:)zup czosnkowa to moja ulubiona zupa na zimę:)

  5. Olka says: 4 lutego 2013 at 09:26

    Czosnkowa kojarzy mi się z wyjazdami na snowboard, pyyycha 🙂

  6. Madleine says: 4 lutego 2013 at 10:14

    uwielbiam zupe czosnkową – a rondel cudny – ten kolor…mmm 🙂

  7. Agaton says: 4 lutego 2013 at 10:41

    Wow, śliczny rondelek! 🙂 kolor ma rzeczywiście niespotykany. A zupę wypróbuję w najbliższym czasie, bardzo lubię czosnek. Pozdrawiam 🙂

  8. Andźka says: 4 lutego 2013 at 11:29

    Bardzo ciekawy rondelek, ale zdecydowanie przeszedł na drugi plan. Podjadłabym trochę takiego kremu! Oj tak!

  9. goh. says: 4 lutego 2013 at 15:02

    zupka wygląda na niebywale smakowitą!

  10. Justyna Bąk says: 4 lutego 2013 at 15:14

    wygląda obłędnie, bardzo lubię takie kremy:)

  11. Przypraw mnie says: 5 lutego 2013 at 16:49

    U mnie także niedawno czosnkowa szła pod łyżkę. 🙂 Doskonała zupa.

  12. MartynCia ^^ says: 6 lutego 2013 at 13:48

    rondelek przeuroczy! 🙂
    zupka tez prezentuje się smacznie!

  13. ALB says: 6 lutego 2013 at 18:43

    świetnie! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo!pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  14. kulinarne-smaki says: 16 lutego 2013 at 15:18

    wiedziałam, że czosnkowa będzie hitem ale nie wiedziałam że aż takim. Jest rewelacyjna !!!

    1. Dusia says: 16 lutego 2013 at 15:36

      Super, że smakuje 🙂 dołączyła do moich ulubionych zup

  15. Matylda says: 11 marca 2013 at 17:14

    Ta zupa jest rewelacyjna. Robiłam ją 3 razy i nie mam jej dość. Tym razem zrobiłam zdjęcia. Przesłałam na maila.

    1. Dusia says: 11 marca 2013 at 18:24

      Ogromnie się cieszę, że tak smakuje 🙂

  16. Anonimowy says: 14 czerwca 2013 at 11:17

    pyszna zupka

  17. Anonimowy says: 14 czerwca 2013 at 18:30

    Na ile porcji jest ta zupa ?

  18. Anonimowy says: 26 czerwca 2013 at 22:52

    zrobiłam, wyszła pychota 🙂 mimo, że się obawiałam czy nie będzie zbyt czosnkowa, była w sam raz 🙂
    agad

    1. Dusia says: 8 września 2013 at 11:08

      Super 🙂 na zdrowie

  19. Anonimowy says: 8 września 2013 at 08:52

    Robiłam tą zupę 2 tygodnie temu a dzisiaj mój syn się już jej znowu domaga. Pyszna 🙂
    Koko

    1. Dusia says: 8 września 2013 at 11:07

      Następnym razem podeślij zdjęcie do galerii czytelników na fb. Cieszę się że smakuje

  20. Anonimowy says: 25 września 2013 at 13:42

    śmietanki to rozumie 30%?

    1. Dusia says: 25 września 2013 at 13:44

      tak, ale może być każda słodka np. 18 %

  21. Karol D says: 10 lutego 2014 at 16:36

    Czosnek uwielbiam w każdej postaci, niedawno właśnie miałem ochotę na zupę czosnkową. Przepis na pewno wypróbuję, dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie: http://rewolucjawgarnku.blogspot.com 🙂

  22. Anonimowy says: 20 kwietnia 2014 at 16:02

    "śmietanki" – można zwykłą śmietanę?

    1. Dusia says: 21 kwietnia 2014 at 12:52

      lepsza jest ze śmietanką, ale można dać zwykłą ale wtedy nie gotować tylko kleksa do talerza nalać

  23. Patrycja Marszałek says: 27 lipca 2014 at 12:53

    Właśnie ją zajadam 🙂 świetny przepis.

    1. Dusia says: 27 lipca 2014 at 21:43

      na zdrówko 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.