2 dni.
Pełen emocji.
Miłych spotkań.
I smakołyków.
Zupa krem z marchwi i pomarańczy
1 kg marchwi
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu
łyżeczka imbiru
łyżeczka kuminu
łyżeczka kolendry
pomarańcza
słonecznik
2 łyżki oleju
sól, pieprz
sól, pieprz
W rondlu rozgrzać olej i dodać pokrojone cebule.
Smażyć do zeszklenia, dodać posiekany czosnek.
Wrzucić pokrojone w plasterki marchewki oraz przyprawy: imbir, kumin, kolendrę.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok i dodać do garnka.
Zalać bulionem warzywnym – przepis tu klik, od momentu zagotowania zmniejszyć moc palnika i gotować zupę do miękkości marchwi – około 25 minut.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia.
Zupę zmiksować blenderem na krem, jeśli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać ze słonecznikiem.
pychotka 🙂
krem z marchwi *-* pycha ! samo zdrowie 😉
a ja miałam pomarańczkę i dałam do owsianki a tu taki pomysł!
piękny kolor ma:)
dodatek pomarańczy brzmi orzeźwiająco 🙂 uwielbiam krem marchewkowy, wypróbuję Twój wariant smakowy.