image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Łosoś i oliwa zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają wielu chorobom. Można by, więc powiedzieć, że jest to połączenie doskonałe. Ostatnio przygotowałam carpaccio z wędzonego łososia z cebulką, ogórkiem i kolorowym pieprzem polane oliwą z oliwek niefiltrowaną prosto z Włoch. Carpaccio przygotowuje się z surowego mięsa, ale nie każdy takie jada. Z kieliszek białego wina smakuje doskonale.
Carpaccio z wędzonego łososia
carpaccio, carpaccio z łososia, carpaccio z wędzonego łososia

200 g wędzonego łososia
2 łyżki oliwy (klik)
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka soku z cytryny
ogórek kiszony
pół małej czerwonej cebuli
posiekana natka pietruszki i szczypiorek
kolorowy pieprz
szczypta soli truflowej (lub himalajskiej)
Łososia pokroić na dłuższe plastry, które ułożyć jeden za drugim na talerzu.
Ogórka kiszonego i cebulkę drobno pokroić, posypać nimi łososia.
Posypać całość natką pietruszki i szczypiorkiem.
Kolorowy pieprz utłuc w moździerzu i doprawić nim łososia dodając również sól truflową.
Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i sokiem z cytryny, mieszanką polać danie przed podaniem.
carpaccio, carpaccio z łososia, carpaccio z wędzonego łososia
carpaccio, carpaccio z łososia, carpaccio z wędzonego łososia

10 Replies to “Carpaccio z wędzonego łososia”

  1. robaszekk says: 15 stycznia 2014 at 10:20

    Mmmm bardzo lubię wędzonego łososia! ♥

  2. Daktyle w czekoladzie says: 15 stycznia 2014 at 10:23

    Wspaniale przyrządzone i pięknie podane!

  3. jelka says: 15 stycznia 2014 at 20:56

    Ja ostatnio mam niesamowitą "fazę" na łososia. Co rusz jem albo pieczonego, albo tatara (zresztą z podobnych składników, jak Twoje carpaccio). Na widok Twojego łososia aż się zaśliniłam:)

  4. snikersik - blog mamy says: 16 stycznia 2014 at 12:36

    mniam łosoś to moja ulubiona ryba, ale wędzonego jeszcze nie jadłam

  5. Anonimowy says: 23 grudnia 2014 at 20:39

    Zrobie sobie 🙂

    1. Dusia says: 23 grudnia 2014 at 21:07

      to na zdrowie 🙂

  6. StyLova Mama says: 8 października 2015 at 15:28

    Tego właśnie szukałam! Przepis idealnie nadaje się na przystawkę na jutrzejszą kolację z okazji powrotu Zaślubionego z tygodniowego szkolenia, a jednocześnie będzie cudownym wstępem do kolacji z okazji urodzin Męża mego 🙂
    Będę tu stałym gościem 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam od czasu do czasu do początkującej blogerki 🙂
    http://lifestyleovo.blogspot.com/

    1. Dusia says: 8 października 2015 at 18:08

      bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu. prześlij potem fotkę jak zrobisz 🙂

    2. StyLova Mama says: 11 października 2015 at 20:33

      Niestety nie potrafię tutaj wstawić zdjęcia carpaccio, ale jest on na moim blogu 🙂
      http://lifestyleovo.blogspot.com/2015/10/romantyczna-prawie-kolacja.html

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.