image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Ciasta ze śliwkami – jedne z moich ulubionych! Choć za śliwkami samymi nie przepadam, to za tymi w cieście szaleję. Na blogu przepisy ze śliwkami zebrane są w jednym miejscu. Tym razem mam dla Was lekkie, puszyste jak chmurka, delikatne i słodkie pełne śliwek ciasto, które jest proste do zrobienia. Ważne by dobrze ubić białka! Kto podejmie wyzwanie i upiecze? 🙂

Biszkoptowe ciasto ze śliwkami

przepis na ciasto ze śliwkami:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 500 g śliwek

Jak zrobić ciasto ze śliwkami?

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka i wlać olej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto wylać do formy (20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, brzuszkami do dołu. Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć pudrem. Ciasto ze śliwkami jest puszyste, lekkie i pyszne :).

var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = ‚right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’2′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(‚script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(‚head’)[0].appendChild(pf)})();Print Friendly and PDF

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.