Małe.
Chrupiące.
Wigilijne ślimaczki.
Na ciepło i zimno.


Paszteciki z kapustą i grzybami w cieście francuskim
opakowanie ciasta francuskiego
farsz z kapusty i grzybów {stąd}

Ciasto francuskie przekroić na pół.
Na każdej połówce ciasta układać farsz, zostawiać ok.2cm wolnego brzegu.
Potem ciasta zwijać w rulon od dłuższego boku.
Taką roladkę pokroić pod skosem na mniejsze kawałki tworząc paszteciki.
Następnie każdy pasztecik nacinać nożem w kreski.
Piec w 200st. ok 20min.

Najlepszą robiła babcia T.
Teraz już nie robi, więc ubłagałam o przepis.
Nie jest jednak tak samo.
Ale chociaż jakiś zalążek tego smaku.
Bo makowiec to tylko na Boże Narodzenie.
I dołącza do działu "pierwszy raz".
Pierwszy makowiec, całkiem na tak.


Strucla z makiem babci Tereski
z tego przepisu wychodzą 4 strucle, ja robiłam z połowy ilości składników
1kg mąki pszennej
50gram drożdży
3 jajka
10 dag masła rozpuszczonego
pół szklanki mleka
15 dag cukru
szczypta soli
aromat dowolny
masa makowa gotowa 1kg
lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
do ozdoby: płatki migdałowe, ananasy suszone, skórka pomarańczowa, suszona żurawina

Drożdże rozprowadzić w 2 łyżkach ciepłego mleka, potem dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
Odstawić na 10min.
W misce zmiksować mąkę, cukier, jajka, letnie mleko, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże.
Dalej miksując dodawać rozpuszczone masło, aż wszystko się wchłonie.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części.
Każdą cienko rozwałkować w prostokąt na podsypanym mąką blacie i nakładać masę makową, zostawić 2cm brzeg ciasta bez masy makowej.
Następnie zwijać dłuższy bok w struclę, łączenie powinno znajdować się na spodzie, a boki podwijamy pod spód.
Zawijać w pergamin, zostawiając 2cm luzu, aby ciasto trochę mogło urosnąć.
Piec ok. godzinę w 180st.C.
Przygotować lukier, wymieszać cukier z sokiem.
Polać wystudzone ciasto lukrem i układać dowolne suszone owoce.

Print Friendly and PDF

Wesołych, rodzinnych Świąt!
Przepełnionych pięknymi zapachami.


Muffinki renifery
na ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 gram roztopionego masła
jajko
krem:
125 gram masła
450 gram cukru pudru
5 łyżek mleka
2 łyżki serka homogenizowanego
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru z wanilią
do ozdoby:
pastylki m&m
czekolada drobno pokrojona
precelki

Ciasto:Wszystko wymieszać ze sobą.
Wypełnić papilotki do 2/3 wysokości i piec w temp.200st.C przez ok.20min.
Krem: Zmiksować wszystko ze sobą i nakładać szpatułką na muffinki.
Ozdóbki:Pastylki układać w miejsce nosa renifera. Precelki to uszy, a czekolada posłuży jako oczka.

 WESOŁYCH ŚWIĄT!

Coraz bliżej Święta...


Uszka z kapustą i grzybami
uszka, przepis na uszka, uszka z kapustą i grzybami, jak zrobić uszka
ciasto:
3 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
wrzątek (ok.1szklanka)
2 łyżki oleju
farsz:
30g grzybów suszonych
300g kapusty kiszonej
cebula
1,5 szklanki wody wrzącej
sól, pieprz, oliwa

Farsz: Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody, aż będą miękkie.
Pokroić drobno grzyby, kapustę i cebulę.
Cebulę podsmażyć na patelni na oliwie, następnie dodać kapustę i grzyby.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dolać wodę i gotować pod przykryciem aż cała woda wyparuje.
Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto: Mąkę mieszamy z solą.
Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle wody ile wchłonie mąka. Zazwyczaj jest to szklanka wody.
Dodać olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką jak najbardziej cienko, wykrajać kieliszkiem kółka i  nakładać farsz.
Formować uszka zginając ciasto na pół jak na pierogi, a następnie dwa przeciwległe boki ze sobą łączymy w kształt uszek.

Przygotowania...
Śniadanie od serca.

Owsianka korzenna z jabłkiem
pół szklanki mleka
4 łyżki płatków owsianych
jabłko
pół łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru brązowego

Mleko zagotować z miodem, cukrem i przyprawą korzenną.
Dodać płatki i gotować kilka minut.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, a następnie dodać do owsianki i wymieszać.
Przelać do miseczki i podawać z jabłuszkowymi serduszkami.




Drugie pierogi w życiu.
A tak przyjemnie się lepiło.
Aż dwie tury nalepione.
To takie uspokajające.
Można się skupić na własnych myślach...


Pierogi z kapustą i grzybami

ciasto:
3 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
wrzątek (ok.1szklanka)
2 łyżki oleju
farsz:
30g grzybów suszonych
300g kapusty kiszonej
cebula
1,5 szklanki wody wrzącej
sól, pieprz, oliwa

Farsz: Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody, aż będą miękkie.
Pokroić drobno grzyby, kapustę i cebulę.
Cebulę podsmażyć na patelni na oliwie, następnie dodać kapustę i grzyby.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dolać wodę i gotować pod przykryciem aż cała woda wyparuje.
Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto: Mąkę mieszamy z solą.
Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle wody ile wchłonie mąka. Zazwyczaj jest to szklanka wody.
Dodać olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką jak najbardziej cienko, wykrajać szklanką kółka i  nakładać farsz.
Zlepiać brzegi i docisnąć widelcem, albo zrobić ozdobną falbankę.

Jeśli chcemy podać od razu to wrzucamy po kilka sztuk do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch ok.4min. 
Ja w tym roku mroziłam na 2 sposoby:
1) chwilę obgotowałam we wrzącej wodzie, czekałam aż ostygną, układałam na tacce by się nie stykały i do zamrażalnika. po godzinie przekładałam do pojemnika.
2) surowe na tackę i do zamrażalnika, a po godzinie do pojemnika.
Ciekawa jestem, który sposób jest lepszy.


edit: W sumie oby dwa sposoby są dobre, ale że 2 sposób jest szybszy proponuję go :)
Wszystkie przepisy świąteczne zgromadziłam tutaj {klik} w tym:

Ale się cieszę!
Minął rok odkąd prowadzę tego bloga.
Nie spodziewałam się, że przetrwam.
Że Wy będziecie siłą napędową.
Do wykorzystywania nowych przepisów.
Dziękuję, że jesteście ze mną już rok.
Za komentarze też dziękuję.
Dziękuję rodzicom i Pawłowi:*
Że czekają z jedzeniem, aż zrobię zdjęcia:)))
17375 odwiedzin (od czerwca)
121 postów
116 obserwujących.


Mus czekoladowy
tabliczka czekolady mlecznej
300ml śmietanki kremówki 30% 
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy kakao i mieszamy.
Białko oddzielamy od żółtka, żółtko dodajemy do gorącej i rozpuszczonej czekolady, a białko ubijamy na pianę i odstawiamy na później.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i ok. pół szklanki masy oddzielamy na później.
Do kremówki dodajemy przestudzoną czekoladę z żółtkiem i kakao, miksujemy dalej.
Jak się połączy to łyżką nakładamy pianę z białką i delikatnie mieszamy.
Przelewamy do pucharków nasz mus, dekorując go wcześniej odłożoną kremówką.
Chciałam się jeszcze pochwalić, że portal http://www.prozdrowie.pl/ zaprosił mnie do świątecznego projektu. Artykuł możecie poczytać tutaj, gdzie dietetyk wydał opinię o moich muffinkach marmurkowych, jak i innych daniach blogerów.


Z okazji 1 rocznicy bloga wśród wszystkich, którzy zostawią komentarz ze swoim emailem pod tym postem i wstawią banerek do siebie na bloga wylosuję nagrodę, którą będzie notesik ręcznie wykonany, może przepiśnik?:) Zapisy trwają do 20stycznia.

Powolna sobota.

W sklepach gigantyczne kolejki.
Deszcz leje się z chmur.
A myśli krążą wokół świąt...

Szybka surówka z pekinki
pół kapusty pekińskiej
3 pomidory
1 cebula
kilka rzodkiewek
olej z pestek winogron
sos tysiąca wysp {stąd}
sól, pieprz, zioła

Kapustę pekińską, pomidory, cebulę, rzodkiewki pokroić w kosteczkę.
Skropić olejem z pestek winogron i doprawić przyprawami.
Wymieszać wszystko razem.
Wierzch polać sosem tysiąca wysp.

Długie wieczory.
Ale w towarzystwie prezentacji.
Slajdy, slajdy, slajdy.
A teraz pisanie wypowiedzi.
Oby do poniedziałku.


Kanapki z serkiem, pomidorem i cebulką
kromki z chleba rozmaitości
pomidor 
cebula czerwona
serek czosnkowo-ziołowy
sól czosnkowa
bazylia
masło

Kromki chleba cienko posmarować masłem.
Następnie posmarować serkiem.
Pomidora pokroić w plasterki i ułożyć na kanapce.
Cebulę pokroić w piórka i dodać do kanapki.
Posolić.
Udekorować listkami bazylii.

Lubię pomarańcze.

Kiedy przy obieraniu.
Jej aromat unosi się w całym domu.
Kiedy skórka suszy się przy kaloryferze.
A kot nieśmiało do niej podchodzi.
Po czym ucieka z apsikiem.
Bo tylko on nie lubi tego zapachu.

Owsianka pomarańczowa
szklanka mleka
2 łyżki płatków owsianych (jeśli wolicie gęstą, dajcie 4 łyżki)
łyżeczka cukru brązowego
pomarańcza
skórka pomarańczowa
szczypta domowej przyprawy korzennej od Domi ;*

Zagotować mleko z cukrem i przyprawą korzenną.
Dodać płatki owsiane i gotować 3 minuty.
Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
Owsiankę przelać do miseczki, dodać pokrojone pomarańcze i posypać skórką pomarańczową.