Zimą potrzebna jest rozgrzewająca kawa. Warto, więc sięgnąć zamiast cukru po miód, pamiętając o jego zdrowotnych właściwościach. Wykorzystałam w przepisie miód lipowy z pasieki Pucer, o której pisałam tutaj – klik. Zimowa cafe latte z miodem smakuje wybornie. Sięgnijcie też po inne zimowe kawy:
Cafe latte z miodem
50 ml wrzątku
łyżeczka ulubionej kawy
łyżka miodu
200 ml mleka
Na dno wysokiej szklanki nalać miód.
Podgrzać mleko np. w mikrofalówce, a następnie ubić np. blenderem (lub przelać do słoika, zakręcić i potrząsać), aby powstała pianka – mleko musi być trochę zimniejsze niż kawa.
Przelać mleko z pianką do wysokiej szklanki.
Wrzątkiem zalać kawę, przygotować espresso.
Powoli wlewać kawę, najlepiej z kubeczka z dzióbkiem, do szklanki (można też nalewać po dużej łyżce opartej na brzegu szklanki).
Przed wypiciem wymieszać.
rewelacja:D
z miodem jeszcze nie próbowałam,
Idealne!