Dzisiaj w poście dominuje kuchnia fusion , czyli mieszanie tradycji z nowoczesnością, a w dodatku wymieszanie kuchni włoskiej i polskiej. Sałatka caprese standardowo przyrządzana jest z pomidorów, które tutaj zastąpiłam kaszubskimi truskawkami. Niebo w gębie – caprese truskawkowe to świetna przystawka i przekąska.
Sałatka caprese z truskawkami
kulka mozzarelli
kilka truskawek
świeża bazylia
oliwa
krem balsamiczny
pieprz świeżo mielony
Mozzarellę i truskawki pokroić w plasterki.
Poukładać naprzemiennie na talerzu.
Dodać listki świeżej bazylii.
Całość posypać kolorowym pieprzem świeżo mielonym.
Skropić całość oliwą i kremem balsamicznym.
robiłam niedawno podobną przystawkę/ deser:) smakowała genialnie!
mozzarella i truskawki to naprawdę pyszne połączenie!
ja zamiast bazylii dodałam miętę i zrobiłam domowy sosik balsamiczny:)
oj poezja!
Wpadam dzisiaj do ciebie, bo tak mi to smakowało:)
Bardzo lubię takie łączenia. Często robię sałatkę z fety, winogrona oraz oliwek – świetnie sprawdza się jako przekąska.
Gratuluję świetności pomysłu 🙂