image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Co prawda sezon na truskawki się kończy, ale u nas w Trójmieście mają być jeszcze przez jakiś tydzień, dlatego opublikuję na dniach kilka przepisów z truskawkami w roli głównej. Dzisiaj przepis na sorbet truskawkowy – orzeźwiający, mocno owocowy, mało kaloryczny, mocno czerwony i truskawkowy! Do szczęścia więcej mi nie potrzeba :). 
Sorbet truskawkowy
przepis na sorbet truskawkowy, sorbet truskawkowy przepis, przepis na lody truskawkowe

800-900 g truskawek
pół szklanki cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kieliszek (50ml) nalewki aroniowej lub wódki
Truskawki zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i nalewką.
Schłodzić masę w lodówce lub zamrażalce przez jakiś czas.
Przelać chłodną masę do maszynki do lodów i pozwolić kręcić się jej przez godzinę.
Po tym czasie włożyć do zamrażalnika i po 15 minutach sorbet gotowy.
Jeśli nie macie maszynki to po włożeniu zmiksowanej masy do zamrażalki zaglądajcie do niej, co godzinę i miksujcie aby pozbyć się kryształków wody.

6 Replies to “Sorbet truskawkowy”

  1. Piekarniczek says: 15 lipca 2014 at 05:53

    Mmm…truskaweczki, mniam 🙂

  2. Justyna Żak says: 15 lipca 2014 at 06:46

    też często robię sorbety, wole je latem od lodów:)

  3. Monika says: 15 lipca 2014 at 07:01

    Matulu jak one cudownie wyglądają 😀

  4. Martha says: 15 lipca 2014 at 11:09

    Świetnie się prezentują te lody! ; )
    Super przepis!

  5. *Nataleczka* says: 15 lipca 2014 at 12:31

    Ja nie przepadam za sorbertami, ale ten fajnie wyglada.

  6. niebojem says: 20 lipca 2014 at 10:13

    Sorbet wygląda świetnie,
    zapraszamy do nas 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.