image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Okazuje się, że moje zdrowie ma się lepiej, więc wreszcie bez wyrzutów sumienia mogę jeść szpinak. Pamiętajcie by przy kamicy nerkowej ograniczać jego spożycie. Ja nadrabiam swoje zaległości – w dzieciństwie nie męczono mnie szpinakiem, potem mi zabronione, więc teraz dopiero mogę poznać się na nim. Serwuję klasyczne naleśniki ze szpinakiem i fetą – bardzo smaczne, nawet na drugi dzień. Na śniadanie, obiad i kolacje. Naleśniki ze szpinakiem to prosty i tani sposób na obiad. Jak lubicie naleśniki to skosztujcie też:
naleśniki z kaszą i pieczarkami
roladki z dżemem i serkiem
naleśniki zawijaski.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem koperkowym
naleśniki ze szpinakiem i fetą, naleśniki ze szpinakiem przepis, przepis na naleśniki ze szpinakiem, naleśniki szpinak

naleśniki:
2 szklanki mąki 
szklanka mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
jajko
3 łyżki oleju + olej do smażenia
2 łyżki cukru
farsz:
450 g mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
około 200 g sera typu feta
sos jogurtowy:
mały jogurt naturalny
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz ziołowy
Składniki na naleśniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto. 
Odstawić na 20 minut. 
W między czasie na patelni z rozgrzanym olejem smażyć posiekane ząbki czosnku.
Dodać szpinak i smażyć aż cała woda odparuje, a masa zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.
Zestawić z palnika patelnie i dodać pokrojoną drobno fetę, wymieszać.
Smażyć na oleju rozgrzanym naleśniki z dwóch stron na kolor złoty.
Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zawijać w rulon, który potem przekroić na pół.
Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem posiekanym i doprawić solą oraz pieprzem.
Gotowym sosem polać naleśniki.
naleśniki ze szpinakiem i fetą, naleśniki ze szpinakiem przepis, przepis na naleśniki ze szpinakiem, naleśniki szpinak
naleśniki ze szpinakiem i fetą, naleśniki ze szpinakiem przepis, przepis na naleśniki ze szpinakiem, naleśniki szpinak

5 Replies to “Naleśniki ze szpinakiem”

  1. Piekarniczek says: 14 lipca 2014 at 05:30

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  2. Justyna Żak says: 14 lipca 2014 at 06:31

    ja lubię jeszcze wersje gdy szpinak dodaje się do ciasta naleśnikowego:)

  3. BERY says: 14 lipca 2014 at 07:10

    pysznosci<3 własnie wyciaglam szpinak z zamrazarki 😀

  4. *Nataleczka* says: 14 lipca 2014 at 10:03

    U nas też są takie bardzo często 🙂
    U mnie też 3 bit ciacho, zobaczysz?

  5. Asia Hadzik says: 22 lipca 2014 at 21:14

    Na szczęście nigdy nie byłam męczona szpinakiem, ale także zdrowie mi nie zabraniało, więc wcinam szpinak ile wlezie;)
    Głównie pod postacią makaronu ze szpinakiem;) Ewentualnie z dodatkiem jakiegoś kurczaka lub fety;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.