image_pdfPDFimage_printWydrukuj
W tym roku będę robić swój pierwszy kompot z suszu – oczywiście inspiracją będzie wypijany, co roku na Wigilię kompot u mojej babci. W planach mam go trochę unowocześnić, ale o tym za jakiś czas. Chipsy jabłkowe robi się bardzo prosto, wystarczy mieć suszarkę spożywczą (choć można je robić też w piekarniku) i cenowo wychodzą o wiele taniej niż te kupowane w sklepie. Swoje suszone chipsy zamknęłam w pięknym słoiczku od AmazingDecor.
Domowe chipsy jabłkowe z cynamonem
chipsy jabłkowe, chipsy jabłkowe z cynamonem, suszone jabłka, jak zrobić chipsy jabłkowe

ulubione jabłka
cynamon
Jabłka powinny być twarde i mało soczyste, dzięki czemu szybciej się wysuszą. 
Umyte i obrane ze skórki jabłka krój na cienkie plasterki, tym razem kroiłam po bokach, bez wydrążania środka – jeśli chcecie okrągłe plasterki to zajrzyjcie jak się je robi tutaj – klik.
Plasterki układać w suszarce spożywczej, posypać cynamonem i suszyć na dużej mocy przez 2-3 godziny aż plasterki będą suche.
Chipsy jabłkowe są świetne, jako przekąska, a w święta można zrobić z nich kompot z suszu.
Słoiczek do kupienia jest tutaj.

4 Replies to “Chipsy jabłkowe”

  1. Natalie says: 21 grudnia 2013 at 12:16

    Uwielbiam takie suszone krążki ! Pyszne są z twarożkiem 🙂

  2. Anna Piotrowska says: 22 grudnia 2013 at 08:17

    chętnie spróbuje zrobić 🙂

  3. Monika says: 22 grudnia 2013 at 10:04

    Takie jabłka pamiętam robiła moja babcia. Później wykorzystywała do kompotu z suszu. Ja niestety nie robię tego. Ale chyba zacznę. fajna alternatywa dla dziecka do śniadaniówki do szkoły.
    Pozdrawiam

  4. Majana says: 22 grudnia 2013 at 10:34

    Takie domowe są pyszne. 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.