Parę dni temu dostałam od firmy aledobre do testowania formę do pieczenia chleba Original Kaiser, która prezentuje się tak:
Z tej okazji upiekłam chlebuś.

Chleb z czosnkiem
chleb z czosnkiem, przepis na chleb z czosnkiem
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
łyżeczka soli
szklanka ciepłej wody
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
Drożdże rozpuścić w wodzie z solą.
Dodać mąkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić ciasto mikserem.
Wyrobione ciasto przełożyć do formy (forma z aledobre ma powłokę nieprzywierającą, więc nie trzeba jej smarować tłuszczem).
Zostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wierzch ciasta posmarować oliwą.
Ciasto piec w 200st.C przez ok 45min.
Ostudzić na kratce.
Wracając do formy to, co dla mnie najważniejsze, ma jak już pisałam powłokę nieprzywierającą. Sprawdziłam, czy rzeczywiście tak jest i zostałam pozytywnie zaskoczona. Chlebuś dosłownie wyskoczył z foremki, zupełnie nie przywarł i nie zabrudził formy. Ogromny plus!
Producent zapewnia, że forma jest odporna na zakwas.
Kolejną dużą zaletą dla mnie jest design. Forma jest kształtu chleba z wgłębieniami, dzięki czemu nasz chleb ma atrakcyjny kształt.
Z zewnątrz formę pokrywa antracyt.
Szczerze mogę polecić Wam taką formę do pieczenia chlebka, na pewno chleb po upieczeniu wygląda piękniej niż ze zwykłej keksówki. Do kupienia jest tutaj {klik}.

32 Replies to “Chleb z czosnkiem i testowanie aledobre.pl.”

  1. abcmojejkuchni says: 16 lutego 2012 at 10:36

    Foremka jest super!!! A chlebus pewnie pychunia:)

  2. Siaśka says: 16 lutego 2012 at 11:00

    wszyscy dostają coś do testowania hihi

  3. Anonimowy says: 16 lutego 2012 at 11:02

    Mi akurat kształt się nie podoba, za bardzo spłaszczony wychodzi.

  4. blog okularnicy says: 16 lutego 2012 at 11:10

    nie ma nic lepszego niż świeży, domowy chlebek…z masełkiem 🙂 mmmmm

  5. Smak Chwili says: 16 lutego 2012 at 11:23

    Ale apetyczny ten chlebuś … już nawet nie chcę myśleć jakie aromaty rozchodziły się w twojej kuchni … pycha!!

  6. slyvvia says: 16 lutego 2012 at 11:27

    Wspaniały musi być taki chleb z czosnkiem. Co do formy, to bardzo ciekawa, jeszcze takiej nie widziałam 🙂

  7. shinju says: 16 lutego 2012 at 12:01

    Jeśli odporna na zakwas to fajnie 🙂 Foremka wygląda interesująco.

  8. shinju says: 16 lutego 2012 at 12:01

    Jeśli odporna na zakwas to fajnie 🙂 Foremka wygląda interesująco.

  9. Aga w kuchni says: 16 lutego 2012 at 13:55

    chlebek musi być pyszny 🙂

  10. magda_krolik says: 16 lutego 2012 at 14:32

    Foremka fajnie się prezentuje, a chlebek z niej jeszcze lepiej 🙂 Kusi, musi być pyszny 😉 Zapewne zrobie 🙂 Pozdrawiam!

  11. kulinarne-smaki says: 16 lutego 2012 at 15:42

    Czosnek? to już lubię ten chlebuś

  12. Majana says: 16 lutego 2012 at 16:44

    Jak z czosnkiem to już mi smakuje:)

  13. Marta @ śniadania says: 16 lutego 2012 at 17:13

    Jak dla mnie test sie udal, mam rowniez nadzieje ze smakowalo tak dobrze jak sie prezentuje.

  14. lutka40 says: 16 lutego 2012 at 17:40

    Apetyczny i pachnący.Pycha

  15. kruszyna says: 16 lutego 2012 at 17:49

    Jestem ogromną fanką czosnku, więc chlebuś jak najbardziej wpasowuje się w moje gusta 😀

  16. burczymiwbrzuchu says: 16 lutego 2012 at 19:28

    Bardzo fajna forma, chętnie w taką kiedyś zainwestuję. Czosnkowy chlebek także do mnie przemawia 🙂

  17. Barbara says: 16 lutego 2012 at 21:31

    Wielbię bagietki czosnkowe, więc i chlebek jak najbardziej mi odpowiada 😉

  18. judik says: 16 lutego 2012 at 21:52

    Świetny Ci ten chlebus wyszedł:) i bardzo fajna ta forma:)

  19. Karmel-itka. says: 17 lutego 2012 at 00:05

    rewelacyjna forma! to po pierwsze.
    po drugie, wspaniały chleb. uwielbiam domowe pieczywo.
    ja będę miała jutro rankiem świeże bułki ;]
    a po tzrecie, jak można dostac takie wspaniałości do testowania? bo nie jestem w temacie xd
    odpisz na : adzius04@wp.pl ;]

    Pozdrawiam, Dusiu, serdecznie!

  20. Blackdiamondin says: 17 lutego 2012 at 07:51

    chlebuś musiał być pyszny:)

  21. Maja i Kamila says: 17 lutego 2012 at 09:28

    bardzo podoba mi się ta foremka! no i uwielbiam chlebek czosnkowy!

  22. Dorota says: 17 lutego 2012 at 10:13

    Marzy mi się taka forma…może kiedyś sobie kupię a chlebek Dusiu wyszedł znakomicie…..już słysze jak chrupie mi skórka:-)

  23. kachna says: 17 lutego 2012 at 10:55

    chlebek wygląda smakowicie 🙂

  24. klliisiaa says: 17 lutego 2012 at 15:39

    poprosze kromkę, musi byc obłędny! 😀

  25. Shyfull says: 17 lutego 2012 at 20:59

    wygląda bosko, a że ostatnio zaniedbuje domowe pieczenie to może Twoim przepisem nadrobię 🙂

  26. Espresso says: 19 lutego 2012 at 09:44

    Chleba z czosnkiem jeszcze nie jadłam,ale bardzo mi się zachciało takiej kromeczki 😉

  27. agattekh says: 20 lutego 2012 at 17:43

    Chlebek pierwsza klasa:-)musi być smaczny

  28. Marzena says: 22 lutego 2012 at 20:16

    Najlepszy własnej roboty :D. Musiał być pyszny 🙂

  29. Magda Wierzchowska says: 11 maja 2017 at 15:21

    Danusiu czy nie miałaś problemu z czyszczeniem tej formy,ja na swojej nie mogłam doczyścić śladów po tłuszczu?

  30. Dusia says: 12 maja 2017 at 06:56

    Klaudia mam na imię :)rzadko jej używam ostatnio dawno temu, więc szczerze nie pamietam 🙁

  31. Magda Wierzchowska says: 12 maja 2017 at 08:24

    Dziękuję za odpowiedź:), czy nie czuć w tym chlebie drożdży sporo pół kostki?

    1. Dusia says: 13 maja 2017 at 18:48

      można spróbować dać mniej 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.