W niedzielę brałam udział w świetnych warsztatach w Akademii K5 w Gdyni, gdzie pod okiem Kamila Sadkowskiego uczyłam się przygotować dania z łososia i m.in. chowder z łososiem. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję tej zupy, oczywiście wykorzystałam wiedzę zdobytą podczas szkolenia.
Podczas gotowania używałam stalowego garnka Zwiling Passion, który jest naprawdę wysokiej jakości, a ku Waszej radości mam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest właśnie taki garnek o pojemności 2 litrów :). Najpierw przepis na chowder z łososiem, potem zdjęcia i wreszcie konkurs.

Chowder z łososiem

puszka kukurydzy
5 małych ziemniaków
cebula + olej do smażenia
ok. 2 litry wody
ok. 200 g świeżego łososia
125 g wędzonego łososia
sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kurkuma
sos tabasco chipotle (wędzony)
cytryna (skórka + sok)
Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę do zupy i zalać je w garnku wodą ponad powierzchnię.
Gotować do miękkości, pod koniec gotowania wlać całą zawartość puszki kukurydzy (płyn + kukurydzę).
Odłożyć połowę ziemniaków z kukurydzy do miseczki, a resztę zmiksować blenderem.
Do gęstej zupy dodać odłożone ziemniaki, a na patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną na rozgrzanym oleju – jak się zeszkli dodać do garnka.
Dolać jeszcze przegotowaną wodę (a najlepiej rybnym bulionem -ok. 1 litr) i doprawić do smaku wszystkimi przyprawami.
Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny i potem wycisnąć z niej sok – skórkę i sok dodać do garnka.
Surowego łososia pokroić na kawałki 2 cm i wrzucić do garnka – czekać aż się zupa zagotuje i wtedy dodać jeszcze wędzonego łososia poszarpanego na mniejsze cząstki.
Gotować około 5 minut, doprawić na koniec do smaku tabasco.
Print Friendly and PDF

KONKURS

Do wygrania jest 2-litrowy garnek wysoki z pokrywką Zwilling Passion o wartości 429 zł brutto! Najważniejsze zalety tego garnka to :

  • możliwość korzystania na wszystkich kuchenkach (indukcyjnych też)
  • wysokiej jakości stal nierdzewna
  • wielowarstwowe dno wzmacniane specjalną technologią gwarantuje równomierny rozkład ciepła oraz energooszczędność
  • brzegi zapobiegające rozlewaniu płynów tzw. niekapki
  • dopasowana pokrywka
  • nadaje się do piekarnika
  • można myć w zmywarkach
  • ładny design, satynowe wykończenie
  • w środku znajduje się podziałka.
Jeżeli marzycie teraz o takim garnku to zapraszam Was do udziału w konkursie, który będzie trwał do 12.11.2017 (do godz. 23.59)*. Napiszcie mi w komentarzach pod tym wpisem przepis na to co byście w takim garnku przygotowali, zdjęcia mile widziane. Zostawcie też do siebie namiar email!
*w przypadku małej ilości zgłoszeń zastrzegam sobie prawo do przedłużenia konkursu

WYNIKI KONKURSU 15.11.2017

Dziękuję wszystkim za zgłoszenia :). Garnek trafi w ręce „z Wrzeszcza”, który zaskoczył mnie przygotowaniem jajecznicy w ten sposób oraz przygotował pełną fotorelację z gotowania dania. GRATULACJE!!!

Gotująca się w garnku woda przygotuje nam pyszną, zdrową, bez śladu tłuszczu oraz przypaleń jajecznicę na parze 🙂

Ja zrobiłbym w tym garnku JAJECZNICĘ bez ani jednej kropli oleju i wcale bym jej nie przypalił. Garnek wypełniam do połowy wodą, wkładam do niego miseczkę z mieszanką warzyw, jajek i przypraw.
 
 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.