Późny koniec lata od długich już lat kojarzy mi się z zapachem ciasta marchewkowego. To mój słynny i ulubiony przepis na ciasto marchewkowe z ananasem w środku, które jest niezwykle wilgotne. Tym razem przygotowałam je w zupełnie nowej odsłonie, bo z chałwową chmurką na wierzchu. Ależ to jest petarda!
Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym
składniki na ciasto marchewkowe:
- 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki marchewki startej na dużych lub średnich oczkach
- puszka ananasa pokrojonego w kostkę
- pół szklanki orzechów włoskich
składniki na krem:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek do kremu+5 łyżek do przełożenia pasty sezamowej/tahiny słodzonej (słoik 250 ml)
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Białka oddzielić od żółtek. Cukier zmiksować z żółtkami na puszystą i jasną masę. Następnie stróżką wlewać olej i miksować. Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem (masa będzie bardzo gęsta). Dodać starte marchewki, zmiksować aż całość się połączy. Dorzucić ananasa w kawałkach i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przelać ciasto dla blachy 20×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać orzeszkami i docisnąć je do masy. Piec około 40 minut w temp. 180st.C. do tzw.suchego patyczka. Zostawić ciasto marchewkowe do ostudzenia.
Kiedy ciasto ostygnie to smarujemy je pastą sezamową, a następnie zabieramy się za przygotowanie kremu. Ubić kremówkę na sztywno z cukrem pudrem, dodać pastę sezamową, zmiksować ponownie. Na koniec dodać mascarpone i całość wymieszać. Masę wyłożyć na górę ciasta. Wierzch ciasta ozdobiłam startą czekoladą belgijską oraz pokrojonymi figami.