Kilka dni temu dostałam bardzo dużą ilość grzybów leśnych, które przecież jesienią są najcenniejszym produktem. To takie skarby lasu, dlatego spora część została skąpana i powstała pyszna zupa grzybowa (przepis) spod rąk mojej mamy. Pozostała część wylądowała w kruchym cieście i tak powstała tarta z grzybami leśnymi.
Tarta z grzybami leśnymi
Jak zrobić tartę z grzybami?
składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- pół kostki masła (100 g)
- duże jajko
- szczypta soli
składniki na farsz:
- około 250 g grzybów leśnych
- cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz czarny, tymianek
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- kilka plasterków wędzonego surowego boczku (można użyć też szynki parmeńskiej)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. W tym czasie przygotować masę do nadzienia.
Na patelni z rozgrzanym oleju zeszklić pokrojona w piórka cebulę. Dodać pokrojone na plasterki grzyby i smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Zestawić do ostudzenia.
Wyjąc ciasto z lodówki i je rozwałkować. Wykleić nim formę na tartę, nie zapomnijcie o podniesionych brzegach. Ponakłuwać ciasto na środku widelcem, aby nie wyrosło. Na wierzchu ciasta kładę papier do pieczenia i obciążam je najczęściej monetami (można fasolą lub grochem). Włożyć do piekarnika na 15 minut. W tym czasie dokończyć przygotowywanie farszu, czyli rozmieszać ze sobą jajka ze śmietanką.
Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier do pieczenia, a na dnie ciasta wyłożyć grzyby oraz plasterki boczku. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć temp. piekarnika do 160 st.C. i piec tartę przez 40 minut.
Tarta z grzybami świetnie smakuje na drugi dzień, na zimno lub odgrzewana.