image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Pamiętam, że jako małe dziecko kilka razy chodziłam z rodzicami po lesie w poszukiwaniu grzybów, potem była długa przerwa. Na szczęście Paweł ponownie nauczył mnie radości z chodzenia po lesie i zbierania grzybów. Po kilku latach razem z mamą znowu przyrządziłyśmy naszą ulubioną jesienną zupę- zupa grzybowa była tak pyszna, że już dwa razy byliśmy na wspólnym grzybobraniu. Polecam Wam również – sos grzybowy.

Tradycyjna zupa grzybowa

zupa grzybowa, przepis na zupę grzybową, zupa grzybowa z ziemniakami

około 1 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
2 cebule
pół kostki masła
2-3 litry wody
sól, pieprz
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
0,5-1 kg ziemniaków
2 liście laurowe
łyżeczka ziarenek pieprzu naturalnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
śmietanka 30% ewentualnie
Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.
Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.
Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki masła i smażyć aż się zeszkli.
Dodać resztę masła i pokrojone grzyby, smażyć aż woda z grzybów odparuje.
Warzywa z włoszczyzny i ziemniaki obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki, a ziemniaki w niedużą kostkę.
Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić warzywa i zagotować.
Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Gotować do miękkości ziemniaków, około 10 minut, po tym czasie wrzucić do garnka grzyby z cebulą.
Gotować jeszcze razem 10 minut, doprawić do smaku pieprzem.
My lubimy dolać śmietankę, polecam dodawać bezpośrednio do miski z zupą niż do gara, ponieważ ze śmietanką zupa szybciej się psuje. Można także dodać razem z warzywami np. 3 skrzydełka z kurczaka, bulion zyska na esencji.
zupa grzybowa, przepis na zupę grzybową, zupa grzybowa z ziemniakami

8 Replies to “Zupa grzybowa”

  1. Ilona says: 24 września 2013 at 08:40

    Uwielbiam leśne grzyby, niestety nie znam się na nich. Co roku za jabłka z mojego ogrodu dostaję od znajomego miseczkę grzybów leśnych robię sos do makarony i celebruję obiad. Uwielbiam!!!
    Pozdrawiam Ilona

  2. Evitaa says: 24 września 2013 at 09:32

    Pysznie. Uwielbiam zapach zupy grzybowej :).

  3. Majana says: 24 września 2013 at 10:17

    Smakowite zdjęcia. Pyszna zupka.:)

  4. Veggie says: 24 września 2013 at 13:12

    Też lubię taką domową grzybową, szkoda tylko, że nie mam zielonego pojęcia o zbieraniu grzybów, pozdrawiam 🙂

  5. Justyna Bąk says: 24 września 2013 at 14:24

    też dzisiaj mam taką zupkę:) najlepsza:)

  6. martawkuchni.blog.pl says: 24 września 2013 at 15:34

    już czuję jej niepowtarzalny zapach i smak:) mniam mniam:)

  7. Paulina Kwiatkowska says: 25 września 2013 at 08:04

    Dusia, ale kusisz 😉 Pycha !

  8. Anna Skowrońska says: 28 września 2013 at 16:11

    Mmmmmmmmmmm…….musi być po prostu boska.Też muszę taką zrobić:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.