Ciasto marchewkowe jest jednym z najczęściej pojawiających się ciast w moim domu. Ostatnio przygotowałam je z dodatkiem kremu mascarpone na pewną uroczystość (stąd napis). Ciasto marchewkowe z masą mascarpone smakuje wybornie i na pewno będzie królować na nie jednym stole, bo chętnych na przepis trochę było. Zajrzyjcie dzisiaj też do Ewci Moje Twory Przetwory by zobaczyć Jej wersję marchewkowego ciasta, ponieważ dzisiaj mamy wspólny słodki i marchewkowy poniedziałek :).
Zajrzyjcie też do tych przepisów:
muffinki marchewkowe
muffinki marchewkowo-jabłkowe
ciasto z burakami.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
ciasto marchewkowe z mascarpone, marchewkowe ciasto z kremem mascarpone, ciasto z marchewek

1 i 3/4 szklanki cukru
szklanka oleju
4 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki tartej marchewki (około 500 g)
puszka ananasa
pół szklanki orzechów włoskich
łyżka skórki startej z pomarańczy
500 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka startej skórki z pomarańczy
Białka oddzielić od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami i olejem.
Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ucierać już ręcznie.
Dodać starte marchewki, startą skórkę z wyparzonej pomarańczy, orzechy i pokrojonego drobno ananasa.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
Dużą, prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Piec godzinę w temp. 160 st.C do tzw.suchego patyczka.
Zostawić ciasto do wystudzenia.
Przygotować krem miksując na najmniejszych obrotach mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym – bezpieczniej jest to zrobić ręcznie, by masa się nie zważyła.
Masę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać ją skórką z pomarańczy.
Schłodzić w lodówce.

11 Replies to “Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone”

  1. Justyna Żak says: 17 marca 2014 at 08:13

    takie połączenie bardzo lubię:) w sumie dawno go nie jadłam, chyba czas się skusić:)

  2. Anna Piotrowska says: 17 marca 2014 at 10:19

    na pewno dobre, pamiętam smak jeszcze Twoich babeczek 😉

  3. Jey says: 17 marca 2014 at 21:28

    rewelacja smaków!

  4. ilona says: 28 marca 2014 at 15:38

    mmm mascarpone:) uwielbiam:D

  5. studiu jemy says: 31 marca 2014 at 05:51

    mmm wygląda bardzo smacznie 🙂 na pewno skorzystam z przepisu 😀
    zapraszam również na mojego początkującego bloga http://www.studiu-jemy.blog.onet.pl
    pozdrawiam 🙂

  6. Anonimowy says: 4 marca 2015 at 12:25

    A ile mniej wiecej czasu powinno piec sie ciasto. Bo w kwestii ciast jestem laikiem i iinformacja "do suchego patyczka" jest dla mnie niejasna 😉 Ola

    1. Dusia says: 4 marca 2015 at 12:53

      Tak jak napisałam godzinę 🙂

    2. Anonimowy says: 6 marca 2015 at 10:18

      Ale ja nieuwazna! Tak mnie ten patyczek zastanowil, ze na najwazniejsze nie spojrzalam! Dziekuje! 🙂

    3. Dusia says: 7 marca 2015 at 18:10

      Nie szkodzi 🙂

  7. Unknown says: 18 października 2015 at 12:37

    musiałam dodać trochę mleka do ciasta, bo kulkowało się przy połączeniu tylko tych składników tj. mąki, oleju i żółtek, to znaczy było zbyt gęste

    1. Dusia says: 18 października 2015 at 20:45

      Taką ma właśnie konsystencję, po dodaniu momrego ananasa i marchwi jest odpowiednie. To akurat mój sprawdzony przepis. Mam nadzieję, że smakowało 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.