image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Z porzeczkami mam pewne wspomnienie… dzieciństwo, działka, zbieranie porzeczek prosto z krzaczka, których nie lubiłam. Dzisiaj też nie należą do moich ulubionych owoców, ale w wypiekach idealnie się sprawdzają. Ich kwaskowatość świetnie współgra ze słodyczą ciast, dlatego z dodatkiem poduszeczki z bezy to po prostu niebo w gębie. Do ciasta dodałam trochę kleksików z konfitury z czarnej porzeczki, którą dostałam w prezencie od Premium Rosa.
Ciasto z porzeczkami i bezą
ciasto z porzeczkami i bezą, ciasto z porzeczkami i bezą przepis, ciasto przepis z porzeczkami

4 jajka 
2 szklanki cukru
2,5 szklanki mleka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny 250 g
300 g porzeczek
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki
Oddzielić z 3 jajek białka od żółtek, margarynę roztopić i ostudzić.
Jedno całe jajko wymieszać z żółtkami, 1,5 szklanki cukru i mlekiem.
Miksując dalej dodać margarynę, mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto wylać na dużą blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć owoce porzeczki (bez gałązek!) oraz zrobić kilka kleksów z konfitury porzeczkowej.
Ubić pianę z białek na sztywno, na koniec dodawać stopniowo cukier i miksować aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Wyłożyć pianę na wierzch ciasta.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę. 
ciasto z porzeczkami i bezą, ciasto z porzeczkami i bezą przepis, ciasto przepis z porzeczkami

ciasto z porzeczkami i bezą, ciasto z porzeczkami i bezą przepis, ciasto przepis z porzeczkami

ciasto z porzeczkami i bezą, ciasto z porzeczkami i bezą przepis, ciasto przepis z porzeczkami

ciasto z porzeczkami i bezą, ciasto z porzeczkami i bezą przepis, ciasto przepis z porzeczkami

ciasto z porzeczkami i bezą, ciasto z porzeczkami i bezą przepis, ciasto przepis z porzeczkami

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.