U mnie w domu królują faszerowane papryki. Pokusiłam się jednak o przygotowanie cukinii faszerowanej mięsem i wybór jest ciężki, które z dań jest smaczniejsze. Spróbujcie i zdecydujcie, papryka faszerowana mięsem czy cukinia faszerowana mięsem? 
Cukinia faszerowana mięsem
cukinia z mięsem, cukinia faszerowana, faszerowana cukinia jak zrobić

1 duża cukinia (lub 2,3 mniejsze)
500 g mięsa mielonego
cebula
ząbek czosnku
olej
2 łyżki przecieru pomidorowego
duży pomidor
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
zielona czubryca
jajko
około 20 dag żółtego sera w plasterkach
oregano świeże
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami, aby powstały łódeczki.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić.
Dodać mięso, posiekanego pomidora i przecier pomidorowy.
Smażyć aż mięso zmieni kolor na jasny.
Doprawić solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, zieloną czubrycą.
Przełożyć farsz do malaksera i zmielić, dodać jajko i wymieszać.
Farszem wypełnić cukinie.
Na wierzch farszu układać plasterki sera i świeże listki oregano.
Piec w temp. 180 st.C. przez około 25 minut aż cukinia będzie miękka.
cukinia z mięsem, cukinia faszerowana, faszerowana cukinia jak zrobić

cukinia z mięsem, cukinia faszerowana, faszerowana cukinia jak zrobić

cukinia z mięsem, cukinia faszerowana, faszerowana cukinia jak zrobić

3 Replies to “Cukinia faszerowana mięsem”

  1. Justyna Żak says: 8 września 2014 at 18:43

    pysznie 🙂 bardzo lubię nadziewane warzywa: cukinia i papryka są moimi ulubionymi raczej bym miała problem zdecydować sie na jedno:)

  2. malenka says: 9 września 2014 at 18:35

    Wygląda apetycznie i nie jest trudna w przygotowaniu :]

  3. Bella B says: 11 września 2014 at 15:10

    U mnie też ciężko byłoby wybrać pomiędzy papryka i cukinia:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.