Danie, które pachnie morzem, pełne aromatów – istne niebo w gębie! Jeden z lepszych makaronów, jakie udało mi się przygotować – w zasadzie nie wiele pracy, a jaki smak!
Czarny makaron z krewetkami
300 g krewetek
czarny makaron z sepią
3 ząbki czosnku
1 cm kawałek imbiru
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
2 liście limonki
kilka łyżek masła
sok z połówki cytryny
łyżeczka pasty z pikantnej papryczki lub świeża ostra papryka
świeża kolendra
Krewetki rozmrozić i obrać z pancerzyków, a makaron ugotować al dente.
Krewetki zmarynować w soku z cytryny i soli z chilli.
Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucić czosnek w plasterkach i imbir pokrojony w cienkie paseczki.
Smażyć aż czosnek zmięknie, po czym wrzucić krewetki razem z marynatą.
Dodać sos sojowy, miód, liście limonki i pikantną pastę (dałam też liście mrożonej kolendry, najlepiej dać świeżą).
Smażyć około 3 minut razem, a potem dodać makaron i wymieszać całość razem.
Uwielbiam dania z owoców morza w kierunku takich smaków. Będę musiał wypróbować Twój przepis bo wygląda znakomicie.
Zapraszam również do mnie na blog komentujący naturalne suplementy diety i przyprawy. Pozdrawiam