image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Wczoraj zostało mi kilka buraków po carpaccio, więc szukałam dla nich ciekawego wykorzystania. Przypomniałam sobie o buraczanym cieście i znalazłam przepis z książki „Saved by cake” M. Keyes. Skoro ciasto marchewkowe robi furorę to może buraczane też zrobi? Teraz wiem, że na pewno! Spróbujcie koniecznie, to jest drugie buraczane danie obłędnie pyszne (w smaku nie czuć buraków).
Czekoladowe ciasto z burakami
ciasto z burakami, czekoladowe ciasto z burakami, buraczane ciasto, ciasto czekoladowe buraczane

250 g ugotowanych buraków
tabliczka gorzkiej czekolady
pół kostki masła
300 g cukru
3 jajka
225 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
lukier:
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
odrobina czerwonego barwnika w proszku
Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Pojedynczo dodawać jajka ciągle miksując.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao – zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Ostatni etap to dodanie buraków i roztopionej czekolady, zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Ciasto piec w temp. 180 st.C. przez 40 minut – patyczek po wbiciu powinien być suchy.
Kiedy ciasto jest wystudzone można przygotować lukier: cukier puder rozmieszać z sokiem cytryny( konsystencja powinna być lekko lejąca), dodać barwnik (lub można dać wodę w której gotowały się buraki, lukier będzie wtedy fioletowy) i wymieszać.
Ciasto odwracam do góry nogami (by mieć płaską powierzchnią na górze) i wylać lukier, ozdobić posypkami.
ciasto z burakami, czekoladowe ciasto z burakami, buraczane ciasto, ciasto czekoladowe buraczane
ciasto z burakami, czekoladowe ciasto z burakami, buraczane ciasto, ciasto czekoladowe buraczane

ciasto z burakami, czekoladowe ciasto z burakami, buraczane ciasto, ciasto czekoladowe buraczane

10 Replies to “Czekoladowe ciasto z burakami”

  1. Aurora says: 11 listopada 2013 at 08:36

    Jaki kolor!!! <3 całość godna braw!

  2. Dorota Owczarek says: 11 listopada 2013 at 09:35

    Takie ciasta to ja musze spróbować, dzieki, zapisuje przepis 🙂

  3. Justyna Bąk says: 11 listopada 2013 at 09:58

    świetny pomysł, a szkoda, że na dzisiaj przygotowałam już składniki na ptasie mleczko, mogłam zrobić Twoje ciasto:)

  4. Anonimowy says: 11 listopada 2013 at 13:41

    buraczane ciasto – pojęcia nie miałam że można i w tej wersji serwować buraczki:)muszę koniecznie wypróbować
    basia

  5. Majana says: 11 listopada 2013 at 17:41

    Pychota. Robiła, kiedyś buraczkowe, było pyszne. 🙂

  6. gin says: 12 listopada 2013 at 00:08

    Robiłam to ciasto (swoją drogą – uwielbiam tę książkę :)) – jest pyszne 🙂

  7. studentka_na_diecie says: 13 listopada 2013 at 19:54

    Ten lukier i serduszka skradły mi serce 😉 słyszałam już kiedyś o cieście z buraków – pewnie by mi zasmakowało, bo wydaje się być mokre co uwielbiam w ciastach :))

  8. zjedz_mnie says: 3 listopada 2014 at 09:50

    Twoja argumentacja do mnie przemówiła. Skoro marchewka w cieście się sprawdza to i burak jej dorówna 🙂 Zrobię niebawem, bo burak nie jest mi obojętny i śmiało wpakuje go do ciasta, tym bardziej, że prezentowane przez Ciebie zachęca 🙂

    1. Dusia says: 3 listopada 2014 at 13:24

      Koniecznie daj znać jak powodzenie z eksperymentem 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.