To miał być piękny sernik na zimno na twarogu, ale zapomniałam o galaretce i powstała modna dekonstrukcja sernika. Ciasto smakowało pysznie! Przepisy na ciasta bez pieczenia tu.
Dekonstrukcja sernika na zimno z truskawkami
1 kg twarogu z wiaderka
szklanka cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki (36%)
4 łyżeczki żelatyny (tyle ile w instrukcji na 1 litr)
pół szklanki gorącej wody
ciasteczka oreo kilkanaście sztuk
galaretka truskawkowa + szklanka wrzątku
truskawki
świeża mięta
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przełożyć do miski, wlać kremówkę, dodać cukier puder i zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, a następnie wlać do ciasta, a jednocześnie miksować.
Na dno formy (użyłam dużej prostokątnej, ale może być tortownica 26 cm) wyłożyć ciasteczka oreo.
Zalać twarogową masą, włożyć do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i przelać do płaskiego naczynia, a następnie włożyć do lodówki.
Sernik pokroić na kawałki, galaretkę w kostkę – wyłożyć na talerz.
Dodać truskawki i miętę.
Twaróg przełożyć do miski, wlać kremówkę, dodać cukier puder i zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, a następnie wlać do ciasta, a jednocześnie miksować.
Na dno formy (użyłam dużej prostokątnej, ale może być tortownica 26 cm) wyłożyć ciasteczka oreo.
Zalać twarogową masą, włożyć do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i przelać do płaskiego naczynia, a następnie włożyć do lodówki.
Sernik pokroić na kawałki, galaretkę w kostkę – wyłożyć na talerz.
Dodać truskawki i miętę.
Super serniczek, naprawdę uwielbiam takie, zawsze są mega smaczne!
Prezentuje się bardzo oryginalnie 🙂