image_pdfPDFimage_printWydrukuj
To miał być piękny sernik na zimno na twarogu, ale zapomniałam o galaretce i powstała modna dekonstrukcja sernika. Ciasto smakowało pysznie! Przepisy na ciasta bez pieczenia tu.

Dekonstrukcja sernika na zimno z truskawkami

1 kg twarogu z wiaderka
szklanka cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki (36%)
4 łyżeczki żelatyny (tyle ile w instrukcji na 1 litr)
pół szklanki gorącej wody
ciasteczka oreo kilkanaście sztuk
galaretka truskawkowa + szklanka wrzątku
truskawki
świeża mięta
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przełożyć do miski, wlać kremówkę, dodać cukier puder i zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, a następnie wlać do ciasta, a jednocześnie miksować.
Na dno formy (użyłam dużej prostokątnej, ale może być tortownica 26 cm) wyłożyć ciasteczka oreo.
Zalać twarogową masą, włożyć do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i przelać do płaskiego naczynia, a następnie włożyć do lodówki.
Sernik pokroić na kawałki, galaretkę w kostkę – wyłożyć na talerz.
Dodać truskawki i miętę.

2 Replies to “Dekonstrukcja sernika z truskawkami”

  1. Basia says: 23 lipca 2017 at 14:17

    Super serniczek, naprawdę uwielbiam takie, zawsze są mega smaczne!

  2. gin says: 25 lipca 2017 at 09:03

    Prezentuje się bardzo oryginalnie 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.