Serio wystarczą tylko dwa składniki! Jeżeli nie macie czasu, żeby bawić się z klasycznym ciastem na faworki i nie chcecie ich smażyć to mam dla Was genialną alternatywę i banalnie prostą. Faworki z ciasta francuskiego to turbo szybki przepis na Tłusty Czwartek.

Te ekspresowe faworki z ciasta francuskiego uratują Wasz Tłusty Czwartek! Sprawdzą się też gdy goście mają wpaść, a my nie mamy nic słodkiego. Warto zawsze, dlatego właśnie trzymać opakowanie ciasta francuskiego w lodówce.

Ekspresowe faworki z dwóch składników

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier puder

Wyjąć ciasto z folii i delikatnie rozłożyć na prostokąt. Ciasto zostawiamy na papierze, który był dołączony do opakowania. Będzie trzeba piec faworki na dwie tury, bo wszystkie nie zmieszczą się na jednej blaszce. Potnij ciasto na prostokąty jak na zdjęciu – my lubimy takie dłuższe cienkie faworki. Każdy taki pasek natnij w środku na kilka cm. Złap pasek za jeden koniec, przełóż go przez otwór na środku i wywiń na zewnątrz uzyskując kształt faworka. Powtórz z wszystkimi paskami.

Piec przez 15-20 minut w temp.200 st.C. do złotego koloru. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie. Jeśli lubicie cynamon to można też nim faworki posypać.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.