Moja mama jest ogromną fanką ptysi, więc przygotowałam dla Niej mini ptysie na jeden kęs. Przyznam, że podczas rodzinnej uroczystości bardzo smakowały gościom i sprawdziły się dużo lepiej niż te standardowym rozmiarze. Koniecznie spróbujcie są pyszniutkie.

Wszystkie moje przepisy na Tłusty Czwartek znajdziesz tu.

Mini ptysie

składniki na ptysie:

  • szklanka wody 250 ml
  • pół kostki masła 100 g
  • szczypta soli
  • szklanka mąki pszennej 160 g
  • 3 duże jajka

na nadzienie:

  • śmietana kremówka 36% 200 ml
  • 2-3 łyżki cukru pudru

cukier puder do posypania

Ciasto parzone zaczynamy od wlania do niedużego garnka wody ze szczyptą soli. Dodajemy masło, podgrzewamy aż się rozpuści. Całość należy zagotować, a następnie wsypać mąkę i mieszać całość łyżką aż mąka wchłonie wodę z masłem (cały czas garnek grzejemy, nie wyłączamy palnika). Kiedy masa się połączy to dopiero wtedy wyłączamy palnik i mieszamy jeszcze 2 minutki całość, aby dobrze się zaparzyło. Następnie przekładamy masę do miseczki i zostawiamy do ostudzenia.

Kiedy masa będzie letnia przekładamy do misy miksera. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy aż się połączy. Potem kolejne jajko, miksowanie itd. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z tylką (można bez tylki, można spróbować nakładać ciasto po prostu łyżką bez worka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papier wyciskamy okrągłe porcje, takie piramidki, rozetki. Zachowujemy odstępy, bo ciast urośnie mocno.

Piec w temp. 210 st.C przez 20 minut do złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.

W między czasie można przygotować bitą śmietanę. Ubić na sztywno śmietanę kremówkę – zaczynam od niskich obrotów miksera, a następnie przez kilka minut na wysokich. Na koniec wsypać cukier puder – pamiętajcie, że ciastka nie mają cukru, więc bita śmietanka musi być słodka. W razie co można dodać też śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników.

Wystudzone ptysie przekroić tak aby powstała „czapeczka”. Nadziewać środek kremem, można workiem cukierniczym z tylką, ale wystarczy też po prostu nałożyć krem łyżką. Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.

zobacz też:

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.