Moja mama jest ogromną fanką ptysi, więc przygotowałam dla Niej mini ptysie na jeden kęs. Przyznam, że podczas rodzinnej uroczystości bardzo smakowały gościom i sprawdziły się dużo lepiej niż te standardowym rozmiarze. Koniecznie spróbujcie są pyszniutkie.
Wszystkie moje przepisy na Tłusty Czwartek znajdziesz tu.
Mini ptysie
składniki na ptysie:
- szklanka wody 250 ml
- pół kostki masła 100 g
- szczypta soli
- szklanka mąki pszennej 160 g
- 3 duże jajka
na nadzienie:
- śmietana kremówka 36% 200 ml
- 2-3 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania
Ciasto parzone zaczynamy od wlania do niedużego garnka wody ze szczyptą soli. Dodajemy masło, podgrzewamy aż się rozpuści. Całość należy zagotować, a następnie wsypać mąkę i mieszać całość łyżką aż mąka wchłonie wodę z masłem (cały czas garnek grzejemy, nie wyłączamy palnika). Kiedy masa się połączy to dopiero wtedy wyłączamy palnik i mieszamy jeszcze 2 minutki całość, aby dobrze się zaparzyło. Następnie przekładamy masę do miseczki i zostawiamy do ostudzenia.
Kiedy masa będzie letnia przekładamy do misy miksera. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy aż się połączy. Potem kolejne jajko, miksowanie itd. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z tylką (można bez tylki, można spróbować nakładać ciasto po prostu łyżką bez worka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papier wyciskamy okrągłe porcje, takie piramidki, rozetki. Zachowujemy odstępy, bo ciast urośnie mocno.
Piec w temp. 210 st.C przez 20 minut do złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
W między czasie można przygotować bitą śmietanę. Ubić na sztywno śmietanę kremówkę – zaczynam od niskich obrotów miksera, a następnie przez kilka minut na wysokich. Na koniec wsypać cukier puder – pamiętajcie, że ciastka nie mają cukru, więc bita śmietanka musi być słodka. W razie co można dodać też śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników.
Wystudzone ptysie przekroić tak aby powstała „czapeczka”. Nadziewać środek kremem, można workiem cukierniczym z tylką, ale wystarczy też po prostu nałożyć krem łyżką. Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.
zobacz też: