Ostatnio w modzie są figi, markety prześcigają się w niskich cenach, a coraz więcej restauracji proponuje je wśród sezonowych deserów. Figi mają swoje dobroczynne działanie przy niedokrwistości, chorobach żołądka oraz przeziębieniach. Zawierają też dużo potasu, a więc są przyjazne przy nadciśnieniu oraz błonnika, który obniża cholesterol. Jedzmy, więc figi na zdrowie i dla przyjemności. Proponuję Wam banalny, ale pyszny przepis na figi z miodem i jogurtem greckim. Skorzystajcie też z tych przepisów:
Figi z miodem, orzechami i jogurtem greckim
jogurt grecki
figa
1-2 orzechy
3 łyżki miodu
Jogurt wymieszać z jedną łyżką miodu i przełożyć do pucharku.
Na patelni podgrzać miód, wrzucić orzechy (bez łupin) i chwilę karmelizować.
Figę przekroić na ćwiartki, ułożyć na jogurcie.
Całość polać orzechami w miodzie.
Nie wiem, czy by mi posmakowało, gdyż nigdy nie jadłam fig.
Figi mają bardzo delikatną skórkę, w środku też są delikatnie słodkie i mają mnóstwo drobnych pesteczek, które chrupią, nie mają charakterystycznego smaku.
Ostatnio poznałam figi i bardzo mi posmakowały! 😉
Pyszności! Uwielbiam figi 🙂
Zapraszam: http://livedreamcook.blogspot.com/
We stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out.
I like what I see so i am just following you. Look forward to
exploring your web page yet again.
Feel free to surf to my web-site … proextender reviews