Po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam w zeszłym roku na warsztatach i od razu je polubiłam, w przeciwieństwie do suszonych. Świeże figi najlepiej podawać z innym składnikiem o wyraźnym smaku, dlatego tym razem skomponowałam sałatkę z fig i koziego sera. Do wypróbowania polecam:
Sałatka z figami, kozim serem na rukoli z sosem miodowo-musztardowym
spora garść rukoli
2 świeże figi
roladka koziego sera
świeży tymianek
pieprz
sos miodowo-musztardowy:
łyżka oliwy
2-3 łyżeczki musztardy
łyżka miodu
łyżeczka soku z cytryny
Umytą rukolę rozłożyć na talerzu.
Figi pokroić na ćwiartki lub plasterki i ułożyć na rukoli.
Kozi ser rozkruszyć między palcami i posypać nim sałatkę.
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Przed samym podaniem polać dipem sałatkę.
Dodać świeży tymianek i posypać pieprzem.
Robiłam bardzo podobną, ale tym razem wypróbuję Twój sos! 🙂
Też planuję taką wkrótce zrobić 🙂 Tylko z innym sosem.
P.S. Chyba Cię kojarzę z wątku biedronkowego na Wizażu 😉
bardzo możliwe 🙂
Wygląda wspaniale
Bardzo fajnie podana do tego świetne zestawienie smaków – figi lubią się z kozim serem 🙂
Uwielbiam takie sałatki.Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Ślicznie wygląda i pewnie jest pyszna. Fajne kolory – trochę lata tej jesieni:)
Dzięki za przepis na sos. Tego szukałem!
koniecznie muszę wypróbować:D