image_pdfPDFimage_printWydrukuj
I jeszcze jest.
Kilka promyków słońca.
Ale już nie rozgrzewają.
Figi w syropie
figi, przepis na figi, figi w syropie, figi w miodzie,
3 figi
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
Figi przekroić na ćwiartki.
Razem z miodem i octem smażyć na patelni przez około 5 minut.
figi, przepis na figi, figi w syropie, figi w miodzie,
figi, przepis na figi, figi w syropie, figi w miodzie,

31 Replies to “Figi.”

  1. burczymiwbrzuchu says: 10 października 2012 at 07:47

    Pyszności!
    Robiłam w niedzielę podobnie, ale jeszcze z tymiankiem, jako dodatek do grillowanej piersi kaczki, chyba jutro wrzucę na bloga 🙂
    T.

    1. Dusia says: 10 października 2012 at 07:48

      Z tymiankiem brzmi doskonale! My zjedliśmy jako przekąskę, a na warsztatach z tilapią 🙂

  2. Madame Edith says: 10 października 2012 at 08:44

    Dusia,

    Twoje figi wyglądają jak na naszych sobotnich warsztatach :)))

    Serdeczne pozdrowienia i do soboty!
    E.

  3. Marzena says: 10 października 2012 at 09:41

    Oj tak, figi w tym roku to zdecydowanie moje klimaty:-)

  4. Agaton says: 10 października 2012 at 09:54

    Ostatnio pierwszy raz w życiu jadłam świeże figi i jakoś się rozczarowałam. Ale w takim sosie wyglądają na przepyszne i pewnie takie są 🙂 może dam im jeszcze jedną szansę 😉

    1. Tomek gotuje says: 10 października 2012 at 10:19

      Miałem podobne doświadczenia, bo ciężko u nas o dojrzałe figi, ale na pewno dam im jeszcze szansę, bo bardzo je lubię 🙂

    2. Agaton says: 10 października 2012 at 10:46

      Tak właśnie myślałam, że to z figami coś nie tak. Spróbuję gdzieś dojrzalsze kupić.

  5. Anonimowy says: 10 października 2012 at 10:11

    Mmm, pysznie się prezentuje 🙂

  6. przecinkowa says: 10 października 2012 at 10:52

    Mniam, uwielbiam figi! 🙂

  7. whiness says: 10 października 2012 at 12:15

    Muszą być pyszne 🙂 Uwielbiam figi i świeże i suszone, więc pewnie wersja syropu przypadłaby mi do gustu

  8. Dusia says: 10 października 2012 at 12:40

    Agaton, mnie same figi nie zachwyciły, są mdłe 🙂 Takie połączenie jest boskie!

  9. Aga,Całkiem Smaczne Życie says: 10 października 2012 at 13:48

    Wszystkim rozczarowanym smakiem fig kupionych u nas z całego serca polecam spróbowanie kupionych na jakimś małym straganiku w krajach gdzie rosną, podczas następnej podróży (wiem ,że to pewnie dopiero za rok, ale pamiętajcie o tym). Niemożliwe żeby Wam nadal nie smakowały. Figi są cudowne. Słodkie i takie soczyste. Ja osobiście wolę je z zieloną skórką i już nie mogę doczekać się kolejnych wakacji (pewnie znowu na jakiejś greckiej wyspie) i jakiegoś napotkanego przy drodze dzikiego drzewa figowego. Śnią mi się po nocach 😉
    Dusiu twoja propozycja jest pewnie obłędna i uratuje każdą nawet najbardziej zmaltretowaną podróżą i mdłą figę.

    1. Agaton says: 10 października 2012 at 15:36

      To nie tak, że mi nie smakowały, po prostu spodziewałam się czegoś innego (właśnie czegoś słodkiego i soczystego, a było mało słodkie i mało soczyste;)) 😉 ale masz rację z tym kupowaniem owoców, w kraju, w którym rosną, wszyscy, którzy jedli tam figi, są zachwyceni 😉

  10. MartynCia ^^ says: 10 października 2012 at 14:05

    ależ ociekają sosem…mniam!

  11. Shiral Kucharzy says: 10 października 2012 at 14:48

    Uwielbiam takie bezgraniczne słodkości!

  12. Amber says: 10 października 2012 at 15:14

    Pyszności!
    Apetycznie sfotografowane.

  13. Kamciss says: 10 października 2012 at 17:31

    Niestety jeszcze się do fig nie przekonałam ;c

  14. Beatrice says: 10 października 2012 at 17:44

    Ja zaczynam przygodę z figami i jestem w nich zakochana 🙂

  15. Restauracja Domowa says: 10 października 2012 at 18:04

    smakowicie wyglądają te figi:)

  16. Magda says: 10 października 2012 at 20:04

    Proste i pyszne. Takie rzeczy sprawdzają się najlepiej.

  17. judik says: 10 października 2012 at 20:55

    Dzisiaj zajadałam się samymi, świeżymi, to moja nowa miłość:-) Fajnie je podałaś:-)

  18. Anulla says: 11 października 2012 at 05:23

    wyglądają pysznie:), jeszcze nigdy nie jadłam fig

  19. Zielaczek says: 11 października 2012 at 16:03

    Idę zjeść moje figi 🙂

  20. Christopher says: 11 października 2012 at 20:13

    Połączenie słodkiego z balsamico zawsze się sprawdza.Myślę,że zrobię z figami jeszcze jakąś sałatkę,oczywiście z dodatkiem balsamico. Dzisiaj zrobiłem na obiad filet z kurczaka z figami,miodem,świeżym imbirem i kandyzowaną cytryną,też dobre.A paluchy są boskie.Pozdrawiam Christopher

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.