foodhall batory co można tu zjeść

Foodhall Batory to pierwszy i jedyny foodhall zlokalizowany w Gdyni. Znajduje się w samym centrum miasta, w Centrum Handlowym Batory i jest czynny przez 7 dni w tygodniu. Pamiętam start tego miejsca i muszę przyznać, że wiele zmieniło się tu na lepsze.

wpis powstał w ramach współpracy z CH Batory

Foodhall Batory Gdynia – co można tu zjeść?

foodhall batory gdynia

Muszę być z Wami szczera – to nie był mój ulubiony foodhall, ale odkąd zaczęliśmy przez ostatni rok częściej bywać w Gdyni to zmieniliśmy o tym miejscu kompletnie zdanie. Zaczęliśmy ostrożnie od dowozów, które były na tyle obiecujące, że warto było zajrzeć do środka foodhallu. Wnętrze się zmieniło na bardziej eleganckie, a krzesła są też o wiele bardziej wygodnie. Kulinarnie jest bardzo obiecująco!

Możecie skorzystać aż z 6 konceptów.

Każdy znajdzie coś dla siebie, a to jest najlepsze w tego typu miejscach, że osoby o różnych upodobaniach kulinarnych mogą się tu spotkać i ucztować wspólnie. Fani sportu powinni być zachwyceni transmisją meczów.

Lokalizacja

ul. 10 Lutego 11 Gdynia Śródmieście, CH Batory

Z SKM Gdynia Główna to kilka minut, a z Batorego na plażę to jakieś 10 minut.

Godziny otwarcia

  • Niedziela-Czwartek godz. 12-22
  • Piątek i Sobota godz.12 – 23

To są aktualne godziny otwarcia na sezon jesienny i jest to jakaś odpowiedź na częste pytanie, gdzie zjeść późno w Gdyni.

Koncepty gastronomiczne Foodhall Batory w Gdyni

PO KAWAŁKU

To rodzinna pizzeria, która na swoją drugą lokalizację wybrała właśnie foodhall. W menu znajdziecie typowe włoskie klasyki jak margherita czy parma, ale także autorskie propozycje np. Pezzo z ndują i salsą z czerwonej cebuli czy Tartufatę z domową pastą truflową. Niektórzy na pewno ucieszą się z możliwości zamówienia pizzy pół na pół. Masz możliwość wyboru mozzarelli na pizzy – wiórki, kulka lub wegańska. Sami przygotowują też oliwy smakowe, wszystkie sosy i lemoniadę. Na mniejszy głód możecie wybrać tu pizzę na kawałki. W ofercie są jeszcze sałatki i panini.

przykładowe ceny: pizza dnia 25 zł, pizze havaiana 30 zł, vegana 29 zł, salame e mascarpone 33 zł, pizza na kawałki od 7,99 zł, sałatki 28-29 zł, panino calabrese 25 zł, lemoniada 9 zł

foodhall batory gdynia

na zdjęciach parma oraz pizza pół na pół vegana i wegetariana z wegańską mozzarellą

CRAFT BURGER

Miejsce stworzone przez pasjonatów dobrych burgerów, którzy przenieśli się tu z pogranicza Wzgórza i Redłowa. W menu znajdziecie aż 11 propozycji. W każdym burgerze możecie wybrać kotlet: 100% wołowina, panierowane polędwiczki z kurczaka, kotlet serowy lub wege z quinoa. Bułka jest produktem rzemieślniczym, bez chemii i możecie zdecydować się na klasyczną pszenną, pełnoziarnistą lub maślaną. Wszystkie ich sosy są autorskie i robione na miejscu. Robią też sami własną karmelizowaną cebulę czy dżem z habanero oraz lemoniadę z cytryn lub z liści hibiskusa. Z dodatków możecie tu dostać frytki, bataty, stripsy i krążki cebulowe.

przykładowe ceny: burgery włoski amant 37 zł, wege 34 zł, ringo craft z krążkami cebulowymi 36 zł, lemoniada 8 zł, frytki z batatów 16 zł, krążki cebulowe 15 zł

foodhall batory gdynia
foodhall batory gdynia

na zdjęciach ringo craft burger (bułka maślana i wołowina), herrero burger (pszenna i wołowina), frytki z batatów

PANDA WOK

Azjatycka kuchnia z dużym naciskiem na kuchnię chińską, bo kucharz pochodzi właśnie z Chin. Tu dania są bez glutaminianu i innych sztucznych dodatków. Sajgonki skręcają na miejscu, pierożki lepią własnymi rękoma, a i makaron również robią sami. Uwierzycie? Możecie tu dostosować ostrość każdego dania pod siebie, nie bójcie się tych papryczek w menu. W menu są dania w sosie sojowym, w sosie syczuańskim i sosie curry. Jest też aż 9 dań głównych wegetariańskich. Psssst… mają też ciasteczka z wróżbą.

przykładowe ceny: zupa tajska z kurczakiem 17 zł, spring rolls z warzywami 14 zł, kurczak z porem w sosie ostrygowym z ryżem 30 zł, chrupiący kurczak z ryżem i surówką 32 zł, makaron z wołowiną i warzywami 32 zł

foodhall batory gdynia

na zdjęciach makaron z kurczakiem i warzywami, kurczak z porem w sosie ostrygowym, ryż z wołowiną i warzywami w sosie syczuańskim

BIG DADDY

Szukasz craftowego kebaba? Proszę bardzo! Dlaczego craftowy? Mięso i sosy są ich własnej produkcji. Jeśli chodzi o wnętrze to wybieracie spośród wołowiny, kurczaka lub ciecierzycy. W każdym kebabie jest czerwona kapusta, ogórek słodko-kwaśny i cebula. W menu macie sporo różnych wariacji smakowych, w tym takie jak np. z kąskami serowymi, plackiem ziemniaczanym czy camembertem z żurawiną. Wybierz Lucky Luke i całkowicie sam skomponuj swojego wymarzonego kebaba. Co najlepsze – wszystkie wariacje są w tej samej cenie. Płacisz po prostu za rozmiar. Ciekawą opcją jest też kebab w kubełku.

przykładowe ceny: kebab L 28,90 zł, kebab XL 32,90 zł, kubełek 28,90 zł

na zdjęciach kebab serowy w picie oraz kubełek grecos

MISJA BURRITO

Co powiecie na kalifornijski street food? Właścicielka podróżowała po Ameryce Północnej i postanowiła przywieźć Kalifornię do Trójmiasta. Rozpoczynali od foodtrucka, teraz mają dwa i punkt w Batorym. Tu rządzi burrito, jest tu łagodniejsza wersja kuchni meksykańskiej. Główne składniki do wyboru to kurczak, wołowina lub soja. Każdą opcję można spersonalizować o stopień ostrości, jaki sobie życzysz, a jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami to też znajdziesz coś dla siebie. Cali burrito to wariacja z podwójnym serem i frytkami w środku. A może by tak burrito w formie bowla? Tu wszystko jest możliwe. Jednak wiem, że Waszą uwagę i tak skradną churrosy.

przykładowe ceny: quesaidilla 29 zł, mexicali 31 zł, mexican bowl 31 zł, churrosy 14 zł,

na zdjęciach mexicali, mexican bowl, churrosy

NALEŚNIKI by Misja Burrito

To w zasadzie siostrzany lokal Misji Burrito. Jak się nie trudno domyślić zjecie od nich naleśniki. Do wyboru macie kilka wariacji smakowych, z których dominują słodkie jak np. kokosanka, malinka, bananek i dwa wytrawne: francuski i grecki. Na prawdziwych łasuchów czeka też opcja „stwórz go sam”.

wszystkie naleśniki są po 24,99 zł (za wyjątkiem stwórz go sam)

na zdjęciach „Malinka”

WARZYWINA

To roślinny streetfood działający od 3 lat w Trójmieście, a Gdynia jest ich drugą lokalizacją. Menu jest całkowicie autorskie, co czyni je unikatowym na skalę Polski. Wszystkim zajmują się od podstaw serwując swojej produkcji burgery, bowle z pieczonymi ziemniaczkami, wrapy i kebsy z seitanem. To właśnie w tych ostatnich się specjalizują. Własni seitan, czyli wysokobiałkowy produkt na bazie pszenicy i fasoli to ich duma. Dania tu są zdrowe i przyjazne dla środowiska. Wszystkie składniki są wegańskie.

przykładowe ceny: nieschabowy z ziemniakami i surówką 32,90 zł, szarpanina 36,90 zł, kebsik klasyk 29,90, falafel z kimchi 31,90 zł

foodhall batory gdynia

na zdjęciach nieschabowy oraz kebsik klasyk

BAR ONE MORE PLEASE

Jeśli masz ochotę na koktajl czy browar to czeka na Was serce foodhallu, czyli bar. Dostaniecie tu klasyki i trochę autorskich propozycji. Możecie tu się też napić zdrowych koktajli i wyciskanych soków – do weryfikacji.

UWAGA NEWS na koniec

Mam przyjemność zdradzić Wam, że już lada moment w foodhallu pojawi się także sushi :).

Foodhall Batory Gdynia

Zaskoczył mnie totalnie swoimi zmianami i poziomem kulinarnym. To nie jest to samo miejsce, co kiedyś. Cieszą mnie te zmiany i mam nadzieję, że i Was przekonałam do odwiedzin. Jest tu różnorodnie, nie za drogo, a bardzo smacznie. Sprawdźcie sami i dajcie znać, który punkt stąd najbardziej lubicie.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.