Od kilku lat próbuję przygotować takie zestawienie – gdzie zjeść tatar wołowy w Trójmieście. W tym sezonie obiecałam sobie, że się uda. Wpis będzie w miarę możliwości aktualizowany. Dajcie mi koniecznie znać, jakie miejsce powinno dołączyć do tego rankingu.

wpis zaktualizowano 12.09

Gdzie zjeść w Trójmieście tatar wołowy?

GDYNIA

PUNKT GDYNIA

To jest mój ulubiony tatar w Trójmieście, mój numer 1 i na szczęście to stała pozycja w karcie Punktu. Jest idealny, bo składa się z posiekanej wołowiny, która jest odpowiednio doprawiona i wymieszana z musztardą francuską. Jest drobno pokrojona cebulka na wierzchu, żółtko, domowy majonez, marynowane grzybki i… chipsy z ziemniaka, a ja kocham chipsy. Do tego pyszna szczypiorkowa oliwa, która podkręca to wszystko. Cena jest też świetna, bo to 29 zł za tyle szczęścia.

KREW I WODA

To tatar, w którym mięso wołowe jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach, a to wszystko dzięki argentyńskiej wołowinie. Najdelikatniejsze mięso i najdrobniej pokrojone ze wszystkich, ale swój charakter ten tatar ma. Jego smak podkręcono koniakiem oraz lekko pikantnym majonezem z chorizo, więc przyjemnie ta subtelna ostrość kontrastuje z delikatnością mięsa. Wśród dodatków jest ogórek małosolny, shitake grzyby w marynacie słodkawej, tarte żółtko i…zaskakująca natka pietruszki. Cena jest najwyższa ze wszystkich tu propozycji, ale na koszt dania wpływa wysokiej jakości wołowina – 56 zł.

NEON

To zdecydowanie najbardziej sycąca propozycja ze wszystkich i nie jest to lekka przystawka, która powinna kojarzyć się z tatarem, ale ma grono swoich zwolenników. Na pysznym chlebie własnego wypieku, który podawany jest zgrillowany, podano najpierw sporo japońskiego majonezu, na którym to z kolei znalazła się sezonowana wołowina pokrojona w większe kawałki. Po raz pierwszy spotkałam się z sezonowaną wołowiną w formie tatara, ma ona nieco inną strukturę. Z dodatków znalazły się jeszcze marynowane grzyby, szczypiorek, azjatycka przyprawa shichimi togarashi i kolendra, która była tu świetnym zwieńczeniem. Koszt tej przystawki to 28 zł.

GDAŃSK

ELIKSIR

To kolejny mocny zawodnik! W dodatku całkiem ostry! Mięso przyjemnie posiekane wymieszane jest z suszonym żółtkiem, które sprawiło, że całość jest taka mazista. Wyraźna pikantność tak przyjemnie łaskotała język, a do tego kiszone rzodkiewki. Tu furorę robią musztardowy lody, które w połączeniu z tatarem spajają całość w coś boskiego. Do wyboru są dwie wielkości przystawki: 120 g za 41 zł i 180 g za 56 zł.

MARIACKA 1

W tej restauracji niestety też zdążyła się zmienić ta przystawka, a szkoda, bo ta wersja była obłędna. Serwowany wtedy tatar był przyjemnie posiekany i wymieszany z drobną cebulką. Z wierzchu miał plasterki pieczarek portobello i standardowo były jeszcze na trufle (podczas naszej wizyty akurat już ich zabrakło). Kropką nad i był tu majonez pieprzowy, który zrobił tu taką robotę, że szok! Obecna cena innej wersji tatara to 36 zł.

CHMIELNA BY GRZEGORZ LABUDA

W Chmielnej można zdecydować się na selekcję trzech tatarów lub oddzielnie zamówić sam tatar wołowy, który tu podawany jest dosyć klasycznie, bo z marynowanymi kurkami, ogórkiem, cebulą oraz żółtkiem. Wyraźny smak zawdzięcza sporej ilości musztardy francuskiej. Jest grubo krojony, a całość wieńczy cienki plasterek słoniny. Cena to 29 zł.

BARYŁKA

Najprostszy, klasyczny tatar z całego zestawienia za to można go zjeść z widokiem na Gdańsk. Jest to też najtańsza propozycja – 27 zł. Mięso jest posiekane i serwowane z dymem z wędzonej wiśni i piklowanym żółtkiem. Dalej klasyczne dodatki, jak ogórek, cebula i musztarda z wiśnią, brakowało mi tu marynowanych grzybów. Mięso nie jest doprawione, a na talerzu jest sól maldon i pieprz, którą możemy sobie dawkować.

SOPOT

FINO NOIR

W Fino Noir wersja tej przystawki zmienia się dosyć często, ale jestem przekonana, że każda będzie obłędna. Tu wersja grubo siekanego tatara z truskawkami, majonezem ostrygowym i rybnymi chipsami. To był sztos! Składniki, które z góry skreślasz, bo nie pasują do tatara, a nagle okazuje się, że to wszystko współgra. Nie mogę nie wspomnieć o wersji roślinnej tatara w tym miejscu – tatar z arbuza zalecam spróbować nie tylko osobom na diecie roślinnej, zaskoczy Was gwarantuję. Aktualna pozycja w karcie kosztuje 37 zł.

TEX MEX

Tatar z polędwicy wołowej serwowany z pianą z kiszonego ogórka, suszonym żółtkiem, smażonymi kaparami, chipsem z parmezanu i z chorizowym aioli za 39 zł. Ten tatar jest lekko pikantny, dzięki aioli na chorizo i to odmieniło to danie totalnie, nadało mu charakteru. Piana z kiszonego ogórka razem z suszonym żółtkiem świetnie tu zagrała tworząc przyjemny sos. Mięso drobno posiekane.

NOWOSOPOCKA

Tatar z Nowosopockiej jest dosyć chyba najbardziej wierny klasycznej wersji i kosztuje 35 zł. Mięso drobniutko posiekane, wymieszane z musztardą francuską, doprawiony bardzo delikatnie, dlatego podawany jest młynek z solą i pieprzem. Wśród dodatków znajduje się klasycznie żółtko, zabrakło mi w nim cebuli, za to jest sporo kwaśnych dodatków – kiszone rzodkiewki i marynowane grzybki.

Zapraszam na grupę i na mój Instagram – tam zawsze wszystko pojawia się najszybciej i na bieżąco :).

2 Replies to “Gdzie zjeść w Trójmieście tatar wołowy?”

  1. Monika says: 18 sierpnia 2021 at 20:26

    Tatar uwielbiam,ten z dodatkiem min truskawek zastanawia…

    1. Dusia says: 22 sierpnia 2021 at 19:24

      kiedyś jadłam tatar z konfiturą z truskawek i był niezwykle ciekawy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.