Totalnie pokochaliśmy chleb z garnka żeliwnego! Dzięki właściwościom garnka żeliwnego Vintage Cuisine chleb piecze się wysokiej temperaturze, która jest równomiernie w środku rozprowadzana i nic się w środku nie przypala. Chleb z garnka żeliwnego jest bardzo prosty do zrobienia, a taaaki pyszniutki – w środku mięciutki, a na zewnątrz ma wspaniałą chrupiącą skórkę. Tym razem podaję Wam przepis na chleb z suszonymi pomidorami.

Wpis powstał w ramach współpracy z Vintage Cuisine, ponieważ już od poniedziałku 23.08 w Biedronce będziecie mogli sobie taki piękny garnek żeliwny zakupić. Nie bez znaczenia jest dla mnie ta piękna seria kolorów tych garnków. U mnie oczywiście rządzi w kuchni kolor miętowy :). W gazetce będzie jeszcze więcej sprzętu od Vintage Cuisine, ale zdecydowanie warto zapolować na garnek żeliwny, choć ja w swojej kuchni posiadam już kilka produktów. Sama też rok temu polowałam na taki garnek w Biedronce, więc to dla mnie wymarzona współpraca, bo mogę Wam polecać produkt, który od dawna używam w mojej kuchni.

Tym razem przygotowałam chleb dla 4 osób z 1 kg mąki w garnku żeliwnym o pojemności 4,3 l – to jest ten większy, ale jeśli kupicie mniejszy 2,2 l to zróbcie przepis z połowy porcji. Czekam na Wasze wypieki, oznaczajcie mnie na IG.

Chleb z suszonymi pomidorami z garnka żeliwnego

składniki na chleb z garnka żeliwnego:

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej 650
  • 800 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 8 sztuk suszonych pomidorów

Jak zrobić chleb z garnka żeliwnego?

Przygotowanie chleba zacznij wieczorem, bo z samego rana na śniadanie będziemy go już piec.

Zaczynamy – w dużej misce należy rozpuścić trzepaczką w ciepłej wodzie rozkruszone drożdże, a po chwili dodać cukier. Następnie wsypać mąkę i sól. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki i dodać do miski. Całość zagnieść łyżką chwilę, aby mąka się połączyła z masą. Ciasto jest dosyć klejące i takie rozlewające.

Miskę przykryć siatką, nie całkiem szczelnie i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki (po prostu na całą noc).

Rano godzinę przed pieczeniem wyciągam miskę z lodówki aby ciasto się ogrzało. Piekarnik nastawiam na 230 st. C i nagrzewam go z garnkiem żeliwnym w środku – to bardzo ważne, aby cały garnek dobrze się nagrzał. W międzyczasie ciasto na chleb przerzucić na stolnicę/blat/deskę/matę silikonową wysypaną mąką i składać ciasto kilka razy jak kopertę (jeśli nie wiesz jak to zrobić po prostu pougniataj chleb z każdej strony i go porozciągaj). Chleb zlepieniem do dołu przerzucić na ściereczkę wysypaną mąką (jak już zrobisz chleb kilka razy to możesz ten etap pominąć i po prostu chwycić zagnieciony chleb w dłonie.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, zdjąć pokrywkę garnka i przerzucić chleb zlepieniem do góry (jak się nie uda, nie przejmujcie się, chodzi tylko o jego wygląd). Zakryć pokrywką chleb i piec przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę garnka i dopiekać skórkę z wierzchu jeszcze przez 10 minut. Następnie najpierw wyjąć garnek (ostrożnie, jest bardzo gorący), a potem wyjąć chleb i przełożyć go na kratkę i dać mu odpocząć min. 40 minut. Po tym czasie chleb można już kroić.

Ten chleb z suszonymi pomidorami świetnie pasuje do kanapek z mozzarellą i pomidorami oraz świeżą bazylią oraz z wszystkimi włoskimi wędlinami. Przechowujcie już wystudzony chleb zawinięty w ściereczkę.

Co jeszcze można przygotować w garnku żeliwnym? Jakie zalety ma garnek żeliwny?

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.