Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

3 przepis z okazji Tygodnia Greckiego na blogu! Pyszne greckie szaszłyki i banalnie proste do zrobienia. To takie polskie mielone na patyku z aromatycznymi przyprawami i ziołami.
Szaszłyki z mięsa mielonego najlepiej podać z sosem tzatzyki lub sałatką grecką.

Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, koperek)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz czarny
  • przyprawa do souvlaków (lub oregano, tymianek, kolendra, majeranek)
 
 
Mięso wymieszać z posiekanymi ziołami, pokrojoną drobno cebulą, przeciśniętymi ząbkami czosnkami, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Dłońmi formować podłużne kotlety, w które wbijać patyczki drewniane do szaszłyków.
Grillować mięso z dwóch stron na złoto i podawać greckie szaszłyki z domowymi frytkami, sosem tzatzyki i grecką sałatką czyli tak jak w Grecji :).