Zdecydowanie filety z kurczaka to moje ulubione mięso. Będąc ostatnio na Kaszubach nie mieliśmy oleju, więc zamiast niego do marynaty dodałam jogurt, dzięki czemu filety nie skurczyły się, były soczyste i bardzo pyszne. Polecam inne danie z mięsa kurczaka:
Grillowane piersi w marynacie jogurtowej
500 g filetów z kurczaka lub piersi z kurczaka
mały kubeczek jogurtu naturalnego
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka curry
łyżeczka pieprzu naturalnego
łyżeczka soli
łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku
Filety pokroić na plastry.
Jogurt wymieszać z przyprawami: papryką, curry, pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym lub przeciśniętym przez praskę.
Mięso zanurzyć w marynacie i zostawić w nim na min. 30 minut.
Po tym czasie kłaść mięso bezpośrednio na kratce grilla albo na folii aluminiowej, wcześniej pozwalając spłynąć nadmiarze marynaty i smażyć z obu stron, aż będzie rumiane, a mięso w środku stanie się białe.
Robiłam wczoraj indyka w piekarniku właśnie w jogurtowej marynacie 🙂
😉 jogurt dodaje delikatności kurczakowi-uwielbiam
o mniam ! i zdrowo !
ale bym zjadła takie:) pycha:)
Mmmm, ale pyszności 😉
bardzo lubię takiego grillowanego kurczaka.
Super 🙂 na pewno zmałpuję od Ciebie tą marynatę 🙂
tak tak, takie mięsko jest pyszne:) idealna marynata:)
pyszności 🙂