Ostatnio w tym poście wspominałam o papryce faszerowanej według przepisu mojej babci Tereski. Dzisiaj, więc podaję Wam przepis na papryki faszerowane i gotowane w bulionie, która jest równie pyszna jak:
Papryka faszerowana mięsem gotowana
papryka faszerowana mięsem i ryżem, papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana gotowana

5 strąków papryk czerwonych
torebka ryżu
2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
jajko
łyżeczka zielonej czubrycy
łyżeczka tymianku
jajko
sól, pieprz
1,5 szklanki bulionu lub wody
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z wody i zostawić do ostygnięcia.
Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, pokrojoną w kostkę cebulą, koncentratem/przecierem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, czubrycą, tymiankiem, solą i pieprzem.
Gotowym farszem wypełniać wnętrze papryk, które potem ułożyć w rondlu zalewając bulionem.
Nałożyć wierzch papryk i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
papryka faszerowana mięsem i ryżem, papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana gotowana

papryka faszerowana mięsem i ryżem, papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana gotowana

var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’2′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(’script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(’head’)[0].appendChild(pf)})();Print Friendly and PDF

18 Replies to “Papryka faszerowana mięsem i ryżem”

  1. martawkuchni.blog.pl says: 18 września 2013 at 11:46

    wygląda bardzo apetycznie:) palce lizać:)

  2. Mateusz Magnuski says: 18 września 2013 at 15:22

    Gotowanej faszerowanej papryki jeszcze nie jadłem. Muszę zrobić bo wygląda pysznie. 🙂

  3. Karolina says: 18 września 2013 at 19:26

    wygląda świetnie 🙂

  4. Monia says: 18 września 2013 at 19:40

    Mniam, mniam:). Uwielbiam

  5. Anonimowy says: 5 sierpnia 2015 at 10:57

    Wyszły przepyszne….palce lizać….

    1. Dusia says: 6 sierpnia 2015 at 06:34

      na zdrówko 🙂 ciesze się, że przepis przypadł do gustu

  6. Unknown says: 24 września 2015 at 16:24

    Właśnie papryki się gotują 🙂

    1. Dusia says: 24 września 2015 at 19:33

      I jak smakowały? 🙂

  7. Anonimowy says: 4 maja 2017 at 07:24

    A a ten bulion to z kad sie wziol?? Bo nie kumam tej jednej rzeczy :p moze za malo w kuchni siedze hehe prosze o podpowiedz pozdrawiam

    1. Dusia says: 4 maja 2017 at 08:04

      bulion trzeba wcześniej przygotować pod bulionem link do przepisu, można też dodać zwykłą wodę 🙂

  8. Unknown says: 15 sierpnia 2017 at 18:09

    Zrobilam papryczki są obłędne palce lizac przepis super.Polecam innym robcie z tego przepisu.

    1. Dusia says: 15 sierpnia 2017 at 18:25

      Ale mi to miło czytać:)

  9. Anonimowy says: 13 września 2017 at 21:29

    Super przepis, na pewno wypróbuję! Czy mięso mielone do farszu ma być surowe czy podsmażone wcześniej?

    1. Dusia says: 14 września 2017 at 07:16

      Proszę koniecznie spróbować są pyszne 🙂 mięso surowe 🙂

  10. Anonimowy says: 18 września 2017 at 13:39

    Wypróbowałam 🙂 W sezonie paprykowym – rewelacja! Dawno szukałam takiego przepisu i wreszcie znalazłam! Super i dzięki! 🙂

    1. Dusia says: 18 września 2017 at 18:32

      Ale mi miło 🙂 To na zdrówko!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.