Ostatnio w tym poście wspominałam o papryce faszerowanej według przepisu mojej babci Tereski. Dzisiaj, więc podaję Wam przepis na papryki faszerowane i gotowane w bulionie, która jest równie pyszna jak:
Papryka faszerowana mięsem gotowana
5 strąków papryk czerwonych
torebka ryżu
2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
jajko
łyżeczka zielonej czubrycy
łyżeczka tymianku
jajko
sól, pieprz
1,5 szklanki bulionu lub wody
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z wody i zostawić do ostygnięcia.
Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, pokrojoną w kostkę cebulą, koncentratem/przecierem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, czubrycą, tymiankiem, solą i pieprzem.
Gotowym farszem wypełniać wnętrze papryk, które potem ułożyć w rondlu zalewając bulionem.
Nałożyć wierzch papryk i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’2′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(’script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(’head’)[0].appendChild(pf)})();
dusiu, ale kusisz!
wygląda bardzo apetycznie:) palce lizać:)
Gotowanej faszerowanej papryki jeszcze nie jadłem. Muszę zrobić bo wygląda pysznie. 🙂
wygląda świetnie 🙂
Mniam, mniam:). Uwielbiam
Uwielbiam taką paprykę;)
Wyszły przepyszne….palce lizać….
na zdrówko 🙂 ciesze się, że przepis przypadł do gustu
Właśnie papryki się gotują 🙂
I jak smakowały? 🙂
A a ten bulion to z kad sie wziol?? Bo nie kumam tej jednej rzeczy :p moze za malo w kuchni siedze hehe prosze o podpowiedz pozdrawiam
bulion trzeba wcześniej przygotować pod bulionem link do przepisu, można też dodać zwykłą wodę 🙂
Zrobilam papryczki są obłędne palce lizac przepis super.Polecam innym robcie z tego przepisu.
Ale mi to miło czytać:)
Super przepis, na pewno wypróbuję! Czy mięso mielone do farszu ma być surowe czy podsmażone wcześniej?
Proszę koniecznie spróbować są pyszne 🙂 mięso surowe 🙂
Wypróbowałam 🙂 W sezonie paprykowym – rewelacja! Dawno szukałam takiego przepisu i wreszcie znalazłam! Super i dzięki! 🙂
Ale mi miło 🙂 To na zdrówko!