W tym roku nastąpiło istne jagodziankowe szaleństwo! Trochę się do tego przyczyniłam, a trochę ten cały szał jest w związku z sezonowością tych owoców. Podobne szały są na pączki w Tłusty Czwartek, czy na rogale marcińskie w listopadzie. Dla mnie jagodzianki to taki wypiek wakacyjny i kojarzy mi się z plażowaniem, kiedy to musiała być jagodzianka na przekąskę zabierana na plażę.
W zeszłym roku mój ranking jagodzianek wyglądał tak – klik.
W tym roku grupowicze baaardzo zaangażowali się też w poszukiwania idealnej jagodzianki i na grupie pojawiło się naprawdę mnóstwo recenzji lepszych i gorszych, bo jednak każdy z nas ma swoje preferencję. Ktoś szuka jagodzianki z lukrem, ktoś inny z kruszonką, kogoś zaspokoi nadzienie z konfitury, a kogoś innego z samych jagód. Dzięki tym wpisom na grupie stwierdziłam, że nie ma sensu robić rankingu mojego, ale chciałabym polecić kilka sprawdzonych przeze mnie w tym roku miejsc.
Jagodzianka w pewnym momencie stała się towarem deficytowym albo wręcz limitowanym, bo nie każda piekarnia ma takie duży siły przerobowe. Warto śledzić fb wymienionych przeze mnie miejsc.
ZOBACZ AKTUALNY WPIS
Jagodzianki 2021 w Trójmieście
Najlepsze jagodzianki w tym roku zjadłam w:
Nie dość, że najlepsze to jeszcze naaaajwiększe! Spokojnie można podzielić się na pół, ale ostrzegam są takie pyszne, że warto jednak kupić dwie. Ważą aż 280 g i kosztują 10 zł. Dla mnie idealna jagodzianka musi mieć kruszonką i lukier, w zasadzie to starczyłby sam lukier, bo przecież klasyczne jagodzianki miały tylko lukier, ale kto nie lubi kruszonki. W Antidotum jest ona na masełku z ziarenkami wanilii. Na wierzchu polana jest cytrynowym lukrem – jeśli nie lubicie to możecie u nich zamówić bez lukru. W środku obłędne nadzienie pełne jagód! Jest go naprawdę dużo! Samo ciasto drożdżowe też bardzo smaczne.




ŚLIWKA W CIEŚCIE (Gdańsk Brzeźno)
W dniu urodzin swojej pracowni Śliwka w cieście przygotowała też według mnie perfekcyjne jagodzianki. To były pierwsze perfekcyjne jagodzianki tego roku i szkoda, że są tak limitowane. Wyjątkowo będzie jeszcze 1 dzień w najbliższym tygodniu we wtorek, aby móc spróbować jagodzianek. Najlepiej tMało ciasta i dosyć wilgotne, dużo kruszonki, lukier i dużo jagódek. 9 zł za sztukę waga około 130-150 g.



Jagodzianki z Le Delice są po 8 zł i ważą około 200 g. Na wierzchu mają kruszonką maślaną i cukier puder. Zdecydowanie bardziej wolę lukier, ale co kto lubi :). Samo ciasto jest najdelikatniejsze, jakie kiedykolwiek jadłam, lekkie i mięciutkie jak chmurka. W środku ogrooom nadzienia, naturalne jagódki, więc nadzienie nie jest za słodkie.
Tu dodaję ciekawostkę, bo Le Delice wg mnie robi najlepsze ciasto francuskie i przygotowali też warkocze z jagódkami. Obłędne! Przepyszne! Mocno maślane ciasto i same jagody bajka!



EUGENIUSZ LIPIŃSKI
W zeszłym roku był w liście polecanych przeze mnie jagodzianek i w tym roku znowu dał radę. Najbardzie klasyczna i tradycyjna jagodzianka, może ciasto nie jest turbo wybitne, ale nadzienie nadrabia. 5 zł za sztukę.



Jakie jeszcze próbowałam?
Była Bio Piekarnia Ziarno i dla mnie bardzo smaczna, ale nadzienie tak nie równo rozłożone, co też potem kolejne recenzje potwierdziły. Smakowo super!



Zawiodłam się bardzo na jagodziankach z Deserowni, bardzo drogie i malutkie, bardzo mało jagód w środku :(.



Jako ciekawostkę dodaję OBŁĘDNĄ JAGODZIANKĘ, która przyjechała do mnie prosto z Poznania z kawiarni WYPIEK. Chcę takie jagodzianki za rok widzieć w Trójmieście! Do szczęścia brakowało mi tylko lukru, ale nadzienie spływające po całej buzi, jagódki wysypujące się na talerz to jakaś bajka!



Teraz łapcie trochę recenzji od moich grupowiczów. Całość przeczytacie na grupie (dołącz) – szukajcie pod #jagodzianki.

















