image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przepis jest niezwykle prosty, tym razem serwuję w wersji typowo śląskiej, bez jajka, gdzie wystarczą tylko ziemniaki i mąka. Dodatek sosu serowego wyśmienicie się sprawdził. 
 Kluski śląskie w sosie z gorgonzolą
kluski śląskie, przepis na kluski śląskie, kluski śląskie z sosem gorgonzola, kluski śląskie jak zrobić

około 1 kg ziemniaków 
mąką ziemniaczana
sól
50 g sera gorgonzola
szklanka śmietanki 30%
sól, pieprz, świeży tymianek
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Ziemniaki w misce uklepać do równej powierzchni, podzielić na 4 części.
Wyjąć jedną część ziemniaków, w te miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości by zrównała się z ziemniakami.
Dodać wyjętą przed chwilą część ziemniaków i całość zagnieść ze sobą.
Z masy odrywać kawałki, formować kuleczki, lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę np. małym palcem albo końcówką drewnianych łyżek.
Kluski wkładać partiami do wrzącej i osolonej wody, gotować 4-5 minut od wypłynięcia ich na wierzch.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Na patelnię wlać śmietankę, dodać ser gorgonzola pokruszony na kawałki, doprawić solą, pieprzem i dodać świeże gałązki tymianku. 
Smażyć chwilę aż ser się rozpuści (można przecedzić sos w celu pozbycia się gałązek tymianku).
Kluski śląskie podawać polane sosem.
kluski śląskie, przepis na kluski śląskie, kluski śląskie z sosem gorgonzola, kluski śląskie jak zrobić

7 Replies to “Kluski śląskie”

  1. robaszekk says: 3 października 2013 at 17:41

    Oooooo mniaaam! aleś mi smaka narobiła 😀 Uwielbiam kluski śląskie, smak mojego dzieciństwa! A jeszcze w sosie z pieczarkami! Niebo w gębie 🙂

  2. Majana says: 4 października 2013 at 09:27

    Kluski śląskie są pyszne. ! 🙂 Lubię.

  3. Gość:) says: 4 października 2013 at 09:41

    Ja jakoś nigdy nie przepadałam za śląskimi. Ale nie próbowałam takich jeszcze nigdy z gorgonzolą

  4. Paulina Kwiatkowska says: 4 października 2013 at 13:36

    Chyba kiedyś jadłam, pychotka:)

  5. Shiral Kucharzy says: 6 października 2013 at 09:50

    Lubię takie kluchy, najbardziej z sosem na słodko:)

  6. Kempek says: 7 października 2013 at 18:05

    U mnie się je robi tak samo 🙂
    Właśnie jutro będą na obiad :))

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.