image_pdfPDFimage_printWydrukuj
I jeszcze mamy.
Lato jesienią.
I niebieskie niebo.
I grę w badmingtona.
Kompot z gruszek
1 kg gruszek
3 litry wody
0,5 kg cukru 
3 goździki
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, przekroić na mniejsze części.
Wodę z cukrem zagotować, mieszając co jakiś czas.
Dodać gruszki z goździkami i gotować do miękkości owoców, około 15 minut.

16 Replies to “Kompot z gruszek”

  1. aga i kaja says: 2 października 2012 at 19:47

    Kojarzy nam się ze słońcem i ciepłem. Dzięki 🙂

  2. Majana says: 2 października 2012 at 20:06

    Super ten kompocik. 🙂
    Słoneczko mamy piękne, idealna pogoda na spacery 🙂

  3. Tanika i Wojtas says: 2 października 2012 at 20:23

    Uwielbiam! Tylko bez goździków 🙂

  4. Trzcinowisko says: 2 października 2012 at 20:41

    Kocham kompoty…takie starodawne…nostalgiczne i pyszne:)

  5. Magda says: 2 października 2012 at 20:44

    kojarzy mi się z wakacjami u babci 🙂

  6. Mała kuchareczka says: 2 października 2012 at 21:01

    Jeszcze nigdy nie piłam kompotu z gruszek,a wstyd przyznać się bo mam gruszę na podwórku. Tylko robię z antonówek kompocik:)

    1. Dusia says: 2 października 2012 at 21:09

      Koniecznie spróbuj, toż to klasyk 🙂 ja nie mam takiego szczęścia z gruszą, ale dostałam w prezencie gruszki 🙂

    2. Mała kuchareczka says: 2 października 2012 at 21:43

      No mnie natura w tym roku obdarowała antonówkami,gruszkami,malinówkami i jeszcze championami,a do tego malinami. W tym roku aż się gałęzie łamały od owoców fajnie:)

  7. Droczilka says: 3 października 2012 at 05:46

    Uzmysłowiłas mi, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam domowy kompocik z czegokolwiek. Gruszkowy musi byc pycha! 🙂

  8. Anula says: 3 października 2012 at 06:37

    Bardzo lubię kompoty, ale z gruszek rzadko robię, nie wiedzieć czemu

  9. Anonimowy says: 27 sierpnia 2013 at 19:05

    …a co by sie stalo gdybym wrzucil gruszki w calosci i bez obierania? mam takie malutkie i troche bylo by zabawy z obieraniem 🙂

    1. Dusia says: 27 sierpnia 2013 at 19:11

      Przepołowić na pół, wyjąć gniazda z nasionami, które dają gorycz oraz ogonki odciąć i powinno być ok:)

  10. Anonimowy says: 6 marca 2014 at 13:02

    głupio, że ślepo zaufałam przepisowi. toż to sam cukier jest..

    1. Dusia says: 6 marca 2014 at 14:36

      My lubimy taki słodki, a przecież w trakcie dodawania należy próbować kompot czy nam pasuje czy nie.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.